Östgötska föräldrar har aldrig haft det svårare

Vårdnadshavare och barn ställs in för en helt ny situation.

Foto: Anders Wiklund / TT/TT

Ledare2024-02-24 07:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Kriminella lär utnyttja barn i Mjölby för att tvätta pengar, varnar skolan. Nu uppmanar polisen vårdnadshavare att prata med sina barn och hålla koll på deras konton.

Den här uppmaningen är ett tecken i tiden. Den grova brottsligheten har kommit nära barnen – till och med i Mjölby. Och vuxenvärlden behöver komma på hur det ska hanteras, bortom fler poliser och skärpta straff. Vilka ord ska användas i de vardagliga samtalen? Var finns balansen mellan frihet och övervakning av unga?

Hur hemskt det än låter är den här typen av frågeställningar en del av det nutida föräldraskapet. I det avseendet har det kanske aldrig varit svårare att vara förälder i Mjölby, eller andra östgötska städer för den delen.

Det är också många tillfällen då barn och unga möter den kriminella världen, vilket kräver agerande från hederliga vuxna. I populärkulturen odlas närmast en gangsterromantik. Gangsterrappen fortsätter att skörda framgångar. Och vårens trend – som är så stor att den har uppmärksammats i TV4 Nyhetsmorgon – är att klä sig som "mob wife", det vill säga maffiafru.

Dessutom gör sig den faktiska brottsligheten påmind på många håll. Kriminella gäng söker kontakter med allt yngre. Skjutningar och sprängningar har blivit alltför vanligt.

En kartläggning av SVT från 2022 visade att 16 procent av landets grundskoleelever gick på en skola där det skett en eller flera skjutningar inom 500 meters radie de senaste tre åren. Det motsvarar 196 000 barn.

I Linköping noterade SVT att det i närheten av 16 skolor förekommit skjutningar. Och sedan kartläggningen genomfördes lär läget ha förvärrats. Gängvåldet i Sverige har nått nivåer som saknar motstycke. Sverige är numera det mest kriminella landet i norra Europa, enligt en rapport från slutet av förra året.

Den här nya råa verkligheten påverkar alla, inte minst barnen som växer upp i den. Statsvetaren Peter Santesson myntade i Dagens Samhälle för ett antal år sedan begreppet "generation villebråd" för att beskriva de ungdomar som växer upp i den här farligare tillvaron.

Peter Santesson, vars expertis är opinionsanalys, menade att vi bör se politiska konsekvenser av vad den här generationen är med om: "Uppväxtåren formar oss. Det kommer, som det heter, att bli intressant att se vilka politiska uppfattningar som etableras hos en ungdomsgeneration som funnit sig vara oskyddat villebråd utanför hemmets väggar."

Efter ett par år tyder mycket på att vi redan kan se effekterna. Unga dras till partier som betonar traditioner och stabilitet.

I 2022 års skolval blev Moderaterna störst med hästlängder. Socialdemokraterna skrapade ihop ynka 16 procent. Och hade det varit upp till landets högstadie- och gymnasieelever skulle Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna fått över 60 procent i riksdagsvalet.

Vi verkar även kunna se en förändrad attityd bland unga – och vuxna – i integritetsfrågor. Statlig övervakning framstår under senare år ha gått från att ses som något ont till något gott. Den debatt som 2008 rasade i Sverige om FRA:s möjligheter till signalspaning framstår i dag som hämtad från en annan värld. Då stod politiker på barrikaden för att värna enskildas integritet, nu är det närmast tvärtom. Ökad övervakning betraktas närmast som något eftersträvansvärt och tryggt.

Många barn växer också upp med att föräldrarna håller koll. Övervakningen är i många fall så långtgående som tekniken tillåter.

Försäljningen av spårsändare för barn har ökat kraftigt under senare år. I SVT häromåret berättade ett av de företag som säljer gps-klockor att de sedan 2019 ökat antalet abonnemang på gps-klockor från 2 000 till 50 000.

Det här för oss tillbaka till Mjölby, där vårdnadshavare uppmanas prata med sina barn om penningtvätt och att hålla koll på deras konton. Det är en blixtbelysning av de nya svårigheterna som såväl vuxna och barn ställs inför i vardagen.

Visst ska föräldrar hålla koll – men hur omfattande ska den vara i olika åldrar när tekniken ger oändliga möjligheter till övervakning? Var finns balansen mellan frihet och kontroll? Och hur kommer de val vårdnadshavare gör i dag påverkar samhällsutvecklingen på lång sikt?

Kriminaliteten förändrar Sverige. Mer långtgående än vi kanske har förstått.