Östgötakommunen kan bli ett skatteparadis

Många lär betala skatt i Stockholm i stället för östgötska kommuner där skatten är högre. Något måste göras.

Ett annat liv lockar inflyttare från när och fjärran till natursköna platser. På bilden båthamnen i Vadstena.

Ett annat liv lockar inflyttare från när och fjärran till natursköna platser. På bilden båthamnen i Vadstena.

Foto: Peter Calén

Ledare2024-05-29 05:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Vadstena är ett paradis. Särskilt för äldre.

Bland människorna som flyttar till kommunen finns en överrepresentation av 50-plussare. Det noteras en särskilt stor inflyttning från Stockholm, enligt kommunens genomgång från 2021.

Det som märks i Vadstena är nog talande för hur Sverige har förändrats. Vi har blivit rörligare och rikare. Allt fler flyttar runt under livet.

Ska vi generalisera söker sig unga från småstäder, landsbygder och förorter till större städer för studier eller jobb. Men den dag det blir dags att bilda familj går flyttlassen tillbaka till villaområdena. Och när det sedan blir dags att trappa ner yrkeslivet lockar mindre orter som Vadstena och Västervik, för de som har råd.

Att natursköna och mindre samhällen attraherar människor som börjar tänka på pensionen är inte nytt. Vadstenas like i östra länsdelen – Söderköping – har lokalt gått under öknamnet "bondvilan", på grund av alla lantbrukare som förr flyttade dit efter att nästa generation tagit över gården.

Nytt är däremot att långt fler flyttar till Söderköping eller Vadstena långväga ifrån. Men det dessa inflyttare vinner i livskvalitet förlorar de i plånboken.

För den som bor och är skriven i Vadstena betalar i år 34,35 procent i kommunalskatt. Det är en nivå som liknar den i många mindre östgötska kommuner, som Söderköping och Valdemarsvik. Men jämfört med skattesatsen i Stockholmsområdet är den betydande.

I Täby betalar invånarna 29,93 procent i skatt. I Nacka 30,26 procent. I Stockholms stad 30,36 procent.

Det finns dock ett sätt att undgå den höga skatten – att förbli skriven i storstaden. För den som redan har en övernattningslägenhet kvar i stan är det här enkelt. Och för den med tillräckligt hög inkomst kan det vara en bra affär att delvis finansiera övernattningslägenheten med det som vinns på att skatta i Stockholm i stället.

Lagen säger dock att du ska betala skatt där du bor. Men vilken instans kollar efterlevnaden i dag? 

Dessutom kan det vara svårt att bevisa var en person med två bostäder egentligen bor. Många flyttar sakta. En bostad kan under ett par årtionden gå från att användas som fritidshus till att bli platsen där stora delar av året tillbringas. Dessutom håller många fritidshus så hög standard att de används hela året.

Grundproblemet är nog inte heller främst att människor aktivt smiter undan skatt, utan att skattesystemet utgår ifrån en tid då människor var mycket mindre rörliga och många bodde hela livet i samma kommun. Men för östgötska kommuner som Vadstena, Söderköping och Valdemarsvik lär de förlorade skatteintäkterna vara betydande när människor drar sig för att folkbokföra sig där, trots att de borde.

Vad kan då göras för att komma till rätta med problemet? Kanske är det första att sluta se det som ett problem.

En kommun som Vadstena har alla möjligheter att vända läget till sin fördel. Om många med bra inkomster redan kan tänka sig att bo i Vadstena bör det gå att locka ännu fler med sänkt skatt.

En kraftig skattesänkning skulle ta bort incitamenten att vara folkbokförd på annan ort och kunna locka fler med höga inkomster till kommunen. Det skulle innebära mer pengar in i kommunkassan, fler verksamheter och arbetstillfällen – vilket Vadstena är i behov av.

Vadstena är ett paradis. Det bör bli ett skatteparadis, om inte skattekraften långsiktigt ska urholkas.