Osäkerhetens tid är här och nu

Nu är det upp till Socialdemokraterna att agera.

Ensam är inte stark.

Ensam är inte stark.

Foto: David Magnusson / SvD / TT

Ledare2022-01-11 05:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Orosmolnen var dunkelgråa när Folk och Försvars årliga rikskonferens inleddes under måndag morgon. Osäkerheten och instabiliteten ute i världen är värre än på länge. Av förklarliga skäl blev därför Vladimir Putins kravlista till Nato en naturlig utgångspunkt.

Strax före jul kom Rysslands långtgående krav om att försvarsalliansen inte ska få ta emot fler nya medlemmar och att den militära närvaron i Öst- och Centraleuropa måste avvecklas.

Mitt i allt detta står vårt lilla land. Kremls krav är en reell inskränkning av vår suveränitet. De tilltagande aggressionerna innebär att de säkerhetspolitiska vägval vi gör i dag får en avgörande betydelse i framtiden. Då duger det inte att statsminister Magdalena Andersson inte ens behagade att skicka en hälsning, allra minst hålla ett linjeanförande, under konferensen. Däremot lät hon meddela att det vore olyckligt att deklarera Natooption i ”det här läget”. Det gjordes under gårdagens presskonferens om de nya pandemirestriktionerna.

Detta, tillsammans med det sena agerandet på Kremls ultimatum, väcker frågetecken. När vore det lägligt att deklarera Natooption, om inte nu? Främmande makt har redan knackat på, i form av gråzonskrigföring som påtryckningsförsök och desinformationsspridning. Naivitet och senfärdighet är i detta sammanhang ett rent och skärt hot mot rikets säkerhet.

Försvarspolitik är förvisso ett brett spektrum, där många inrikesfrågor är avgörande. Samtidigt går det inte att förbise att ensam inte är stark. Särskilt inte en småstat i skarpt läge. Att Socialdemokraterna därför fortsatt betonar alliansfrihet är beklagligt. Ett litet land mitt i den geostrategiska smeten är fritt tills en starkare aktör bestämmer att man inte längre är det.

Sverige har i praktiken redan valt sida. Det var Washington DC som utrikesminister Ann Linde (S) besökte för samtal under förra veckan – inte Moskva. Dessutom har regeringen fört diskussioner om det spända läget med Finland. Det är viktigt och betydelsefullt. Samtidigt går det alltid att göra mer.

Från flera håll betonas att stormakterna USA och Ryssland inte ska få förhandla över huvudet på mindre stater. Trappas konflikten mellan öst och väst upp ytterligare riskerar vi att hamna i kläm. Men genom Nato får vi chansen att stärka megafonen för svenska intressen.

Under söndagen betonade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg att försvarsalliansen står redo ifall en militär konflikt skulle blossa upp i Europa. Är Magdalena Andersson lika redo?