Nej till statlig byggpolitik

Skägetorp. En av många problemförorter som byggdes under miljonprogramstiden.

Skägetorp. En av många problemförorter som byggdes under miljonprogramstiden.

Foto: Robin Fornas

LEDARE2017-06-30 06:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Regeringen har utsett Vänsterpartiets bostadspolitiska talesperson Nooshi Dadgostar som särskild utredare för att se till att byggandet ökar. Utredningen handlar om att se till att byggrätter i kommuner bebyggs. Vad hon kommer komma fram presenterade redan för ett år sedan på Vänsterpartiets hemsida: Statligt stöd så att kommunerna kan snedvrida marknaden med markinköp, kommunal förköpsrätt så att bygg- och fastighetsbolag missgynnas, och stöd till hyresrätter.

Dadgostar har rivstartat, men inte kanske inte så mycket med utredningsarbetet utan med att se till att nå ut med Vänsterpartiets undermåliga bostadspolitik genom ett flertal debattartiklar. I dessa kräver hon statliga byggbolag, att ”de rika” ska sluta subventioneras, återinförande av ineffektiva byggsubventioner som inte ens byggbolagen vill ha, statliga lånesubventioner till hyresrätter och en mer centralplanerad bostadspolitik som med hennes egna ord inte ska styras av efterfrågan.

Sist ett sådant storskaligt experiment gjordes skapades miljonprogrammet och grunden lades för en häpnadsväckande och medveten segregation i Sverige, eftersom bostadsområdena som då planerades byggdes med det uttryckliga motivet att de inte skulle hänga samman med den övriga staden utan istället isoleras från den samma. De skapades efter ett statligt uppfunnet behov, inte en aktiv efterfrågan, precis det Dadgostar vill göra igen.

Tidigare i år skrev hon att ”rika villaägare behöver inte gödas mer”. Hälften av svenskarna bor i ett ägt småhus. För barnfamiljer är det 70 procent i, enligt Statistiska centralbyrån. Den kommun i Sverige där flest bor i ägda småhus är Gagnef i Dalarna, en kommun med en medianinkomst på 255 000 kronor om året. Undrar hur rika och övergödda de känner sig, nu när regeringens utredare lovar hårdare tider för dem.

Dadgostar beklagar sig också över den dyra andrahandsmarknaden, och i det har hon rätt i ett led: Det är väldigt dyrt att bo i andra hand och för många en fattigdomsfälla eftersom deras utrymme för att spara pengar för att köpa en egen lägenhet minskar. Men enligt statistik från Blocket 2015 blev nästan 7 av 10 lägenheter uthyrda inom två veckor. När den förra regeringen ändrade reglerna för andrahandsuthyrning ökade den med 21 procent och fler fick chansen att få en bostad utan vare sig decennielånga kötider eller miljoner på banken.

Tillsammans med arbetsmarknaden är bostadsmarknaden en av de mest reglerade och minst välfungerande i hela Sverige. Det sambandet borde regeringen utse en utredare att titta på, istället för att försöka återsocialisera svensk bostadsmarknad.