Globala tech-företag förflyttar gränserna för vad de får göra. Det är viktigt att stå upp mot detta för att behålla vår frihet och självständighet. Natten till fredag utlyste IF Metall en strejk på elbilsföretaget Teslas avdelning i Sverige. Den främsta orsaken är att moderbolaget i USA inte vill ge de svenska arbetarna kollektivavtal. Huvudargumentet är att företaget inte använder denna anställningsmodell någon annanstans i världen. Avdelningen i Sverige har inte heller mandat att bryta med moderbolagets regler.
Konflikten har eskalerat på grund av Teslas hot om strejkbryteri, ett fenomen som inte funnits i Sverige sedan 20-30 talet – innan Saltsjöbadsavtalet slöts. (SVT, 28/10) Strejkbryteri innebär att man förflyttar arbetskraft för att kompensera för den förlorade arbetskraften som orsakats av strejken. Detta gör att de kan hålla uppe verksamheten som vanligt. Strejkbryteri är olagligt i Sverige.
En bilmekaniker på Tesla säger i en intervju med Dagens Arbete: “De har väldigt stora resurser. De kanske sparkar alla och betalar. De kanske bara lämnar Sverige helt enkelt. Eller flyger in strejkbrytare. Vem vet, de kanske ställer upp ett skepp i hamnen så får folk köra in bilarna, så kör de ut på internationellt vatten och servar dem. Ingenting skulle förvåna mig.” Citatet visar hur lite Tesla tar hänsyn till svensk lagstiftning. Detsamma gäller för andra stora tech-jättar som Spotify, Amazon och Klarna. Charlotta Brynger, expert på affärskultur, säger till TT att tech-jättarna är rädda för att facken hotar deras ställning. Företagen kontrar ofta med att flytta till andra länder där det inte ställs lika höga krav.
Tesla ägs av Elon Musk som i år återigen toppar listan som världens rikaste man. Hans väg till framgång beskrivs i Walter Isaacsons 700-sidor långa biografi, som släpptes i höst. Boken belyser Musks värderingar – värderingar som förmodligen ligger bakom Teslas attityd till lokalsamhället. Isaacson skriver att Musk “upprepade gång på gång att alla krav endast borde behandlas som rekommendationer. De enda oåterkalleliga krav som fanns var de som bestämdes av fysikens lagar.” (Elon Musk av Walter Isaacson, s.143, Fri tanke förlag 2023) Elon Musk tycker han står över de lagar som finns, kanske för att han gång på gång kommer undan med att bryta dem.
I en global marknad blir det allt svårare att försvara denna typ av konflikter för arbetares rättigheter. Bristen på kollektivavtal medför inte nödvändigtvis dåliga villkor – men det innebär att villkoren kan ändras enligt företagens godtycke. Det är en principfråga för svensk arbetsmarknad att visa att det finns gränser för hur globala företag får bete sig. Om inte nationer kan sätta gränser för dem, vem kan då?