I ett fall som nyligen rapporterades av Tidningen Näringslivet (18/8) vill länsstyrelsen i Norrbotten stoppa gruvdrift trots en ansökan på över 8 000 sidor. Det gäller gruvföretaget Kaunis Iron som 2018 tog över järnmalmsbrytning i Pajala. Men bara några veckor innan verksamheten skulle sätta i gång begärde Naturvårdsverket att det existerande tillståndet skulle dras tillbaka.
Kaunis Iron lämnade därför in en ny ansökan om tillstånd, enligt vd Klas Dagertun har bolaget lagt över 34 miljoner kronor på expertyttranden och utredningar. Detta för att i god kunna svara på varje fråga, komplettering och följdfråga som begärts under remissförfarandet.
En ambition som Dagertun anser att man också lyckats uppfylla. Bemötandet från myndigheterna har dock inte präglats av ömsesidig hänsyn. Särskilt länsstyrelsen som lämna in sina kompletteringar fyra månader för sent.
Det sista slaget kom dock precis när ärendet bedömdes redo att gå till huvudförhandling, så kallad kungörelse. Då begärde länsstyrelsen, tillsammans med Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten, avslag för tillståndsansökan eftersom miljökonsekvenserna skulle vara för svåra att överblicka.
Målet är inte avgjort och det kan fortfarande sluta väl för Kaunis Iron, men processen som bolaget fått gå igenom illustrerar bristerna i det svenska företagsklimatet för basindustrier.
Att Cementas ansökan avslogs på processrättsliga grunder och inte för att verksamheten faktiskt bedömdes miljöskadlig i sak, är ett skäl till viss oro. Det är svårt för tillståndssökande bolag att förutse vad utfallet kommer bli när det handlar om olika syn på sannolikhet.
Att vissa remissinstanser anser konsekvenserna vara osäkra bör inte vara tillräckligt skäl för avslag. Det måste fortfarande göras en bedömning av huruvida osäkerheten är berättigad. Men av Mark- och miljööverdomstolen resonemang att döma skedde det inte. Snarare tycks invändningarna och kritiken i sig skapat osäkerhet, oavsett dess meriter.
Naturligtvis är det rimligt med strikta miljökrav i basindustrierna, men dessa måste vara tydliga och förutsägbara. Att myndigheter allt oftare tycks göra helt andra bedömning än branschen utmanar en av grundförutsättningarna för företagande i Sverige.
Myndigheter ett hot mot gruvdriften
Svensk gruvdrift hämmas av otydliga regelverk som ger myndigheter för stort tolkningsutrymme i tillståndsprocesser. Investeringar riskerar, likt Cementas kalkbrytning, att stoppas av miljöskäl trots gedigna ansökningar med utförliga konsekvensbeskrivningar.
Investeringar i svensk gruvdrift riskerar, likt Cementas kalkbrytning, att stoppas av miljöskäl trots gedigna ansökningar med utförliga konsekvensbeskrivningar.
Foto: Karl Melander/TT
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.