Mosul är befriat från Islamiska statens terror. "Jag tillkännager härmed slutet på, och misslyckandet och kollapsen av, terrorstaten av falskhet och terror, som terrororganisationen Daesh (IS) utropat från Mosul". Orden kommer från Iraks premiärminister och uttalades i ett tal i den statliga TV:n. Islamiska staten i Irak har drivits ut från Mosul, en stad som nu ligger i ruiner. Det är en av de värsta terrorsekter världen sett på senare år, deras brutalitet är väl belagd.
Återuppbyggnaden av Irak kommer kräva stort engagemang från omvärlden. Den bör ske på Iraks villkor och med respekt för de många minoriteter som fördrivits från sina hem och utsatt för folkmord i den extrema islamismens namn. Det är viktigt att de olika minoritetsgrupperna i Irak nu får det skydd de behöver. I Mosul bodde 35 000 kristna innan IS ockuperade staden. De ställdes inför ett ultimatum: konvertera, fly eller betala en särskild skatt till samma terrorgrupp som utför ett folkmord på dem. Nästan alla valde att fly från det som varit deras hem i sekler. Kristendomen har en långt mycket längre historia i Irak än den har i exempelvis Sverige.
Men det finns naturligtvis fler minoriteter än de kristna i Irak. En utredningskommission från FN slog förra sommaren fast att IS genomför ett pågående folkmord på yazidier, en av de många folkgrupper som drabbats av terrorgruppens framfart. Kommissionen började sin utredning i en dokumenterad massaker på just yazidier i Sinjar i norra Irak och slog fast att IS i och med den och sina fortsatta förföljelser är att betrakta som folkmördare. Fler utredningar av den här sorten lär vara att vänta. För en mängd andra minoriteter i Irak och Syrien har även de råkat ut för IS folkmord, syrianer, assyrier och kaldéer för att nämna några. Europaparlamentet och den amerikanska kongressen har också slagit fast att IS begår ett folkmord på ett flertal minoritetsgrupper i området. De skyldiga måste ställas inför rätta och straffas för sina brott.
En mycket viktig beståndsdel i kriget mot IS är de kurdiska trupperna. De har hela tiden kämpat mot IS, med begränsat stöd och dessutom har de blivit direkt motarbetade av Turkiet genom bombräder och utebliven hjälp. Den turkiska fientligheten mot kurderna gör det än viktigare att deras autonomi i Irak skyddas. Nu finns chansen. Irak, som knappast hämtat sig från den irakiska invasionen 2003, behöver all hjälp de kan få. Islamiska staten må vara borta från Mosul. Men den lever kvar, inte minst i Raqqa i grannlanden Syrien. Omvärldens blickar bör nu riktas dit.