Moderaterna får göra Centerpartiets jobb

Annie Lööfs envishet har strandsatt henne politiskt. Moderaterna ger henne en chans att rädda både sig sjäv och Centern.

Elisabeth Svantesson (M) presenterar landsbygdspaketet som ska locka Centerpartiet tillbaka till den borgerliga sidan.

Elisabeth Svantesson (M) presenterar landsbygdspaketet som ska locka Centerpartiet tillbaka till den borgerliga sidan.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ledare2021-06-30 14:07
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

I ett machiavelliskt genidrag presenterade Elisabeth Svantesson (M), Moderaternas ekonomipolitiska talesperson, idag ett omfattande landsbygdspaket som hon lovade skulle bli verklighet om Centerpartiet lägger ner sina röster och släpper fram en borgerlig regering med Ulf Kristersson (M) som statsminister. 

Förslaget slår rakt mot det gamla Bondeförbundets hjärta. Nu måste Annie Lööf (C) ta ställning till vad som är viktigast för hennes väljare: konkreta satsningar på infrastruktur, trygghet och utveckling på landsbygden eller fortsatta symbolmarkeringar mot Sverigedemokraterna i riksdagen.

På ytan verkar det som världens enklaste val för det en gång borgerliga Centerpartiet. Lägg ner rösterna och släpp fram en högerregering. Då skulle de få igenom viktiga reformer i en av sina kärnfrågor samtidigt som de inte behöver rösta för en statsminister som har stöd av Sverigedemokraterna.

Men det kommer inte att bli lätt för Lööf att fatta ett sådant beslut.

Hon har varit väldigt tydlig i sitt avståndstagande från både Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet de senaste veckorna. Vägrat ge dem inflytande eller ens samtala om gemensam politik. Det har blivit en hedersfråga för henne, och sådana bygger sällan på rationella överväganden. 

Samtidigt får hon ta emot kritik och löje för det numera ökända uttalandet från 2013 att hon hellre skulle äta upp sin högra sko än att bli stödparti åt Socialdemokraterna. Dementier om att det var en medarbetare som uttryckte sig så snarare än hon själv hjälper inte mot etablerad mytbildning. Gissningsvis är hon därför inte så sugen på att befästa sin roll som kappvändare med ännu en helomvändning i en principfråga. 

Det kan bli en dyrköpt principfasthet. Tittar man på opinionen så är det tydligt att Lööfs strategi hittills inte verkar så populär hos väljarna. I en undersökning som Novus gjort på uppdrag av SVT och som publicerades i tisdags tappade Centerpartiet 1,5 procent. Det finns ett omfattande missnöje i riksdagsgruppen mot partiets nya vänstervridning. Och kärntrupperna ute i landet lär inte bli glada över att få ytterligare ett år av dysfunktionell socialdemokrati i stället för ett brett investerings- och reformpaket för landsbygden.

Annie Lööf har tuffa dagar framför sig. Allt tyder på att hon strandsatt sig på en politisk ö – hennes envisa vägran att kompromissa har låst det parlamentariska läget och gjort det hart när på omöjligt för något parti att bilda regering. Idag slängde Moderaterna ut en livlina. Är hon klok kommer hon att ta tag i den.