Snön är tillbaka. Isen ligger. Det är en vinterdröm för sportbutiker. Utom i Mjölby. För mitt emot Intersport-affären i gallerian lånar kommunen ut skidor, skridskor och andra friluftsprylar.
Ägaren till sportbutiken, Duong Ha, berättade nyligen i Corren att konkurrensen är kännbar: "Jag borde omsätta mer än förra vintern. Istället har jag haft en lägre omsättning."
Duong Ha säger också att han får frågor från kunder som undrar hur den kommunalt drivna Fritidsbanken kan låna ut gratis medan det finns en butik som försöker överleva. Det är en berättigad fråga.
Det finns lagar som ska se till att kommuner inte kan konkurrera ut privata företag. Men enligt Konkurrensverket har det inte tidigare funnits synpunkter på Fritidsbanken. Det innebär att det här är outforskad terräng. Om det aktuella fallet i Mjölby blir det som tvingar fram en tolkning av lagstiftningen återstår att se.
Men lika problematiskt som det är att Mjölby kommun har placerat Fritidsbanken 30 meter från sportbutiken, lika besvärande är det om kommuner inte får driva Fritidsbanken av konkurrensskäl. För initiativet behövs. Det ger fler möjlighet till en meningsfull fritid och bidrar till en hållbar omställning.
Bäst vore det dock om en ideella organisation var huvudman och inte kommunen, vilket är fallet i Mjölby. Samtidigt är Fritidsbanken som fenomen varken helt offentligt eller helt ideellt. Möjligen kan man se det som en småstadslösning, där de krafter som finns behöver hjälpas åt för att få kraft till en förändring. Fritidsbanken uppstod för tio år sedan i Värmland, som ett samarbete mellan en kommun, Svenska kyrkan och studieförbund.
Man kan säga att i frågan om Fritidsbanken i Mjölby vill alla i grunden väl. Kommunen har goda avsikter. Liksom sportbutikens ägare. Han vill kunna leva på sitt företag – med allt gott som det ger i form av arbetstillfällen, skatteintäkter och levande lokalsamhälle.
Det enda felet som framstår ha begåtts i Mjölby är placeringen av Fritidsbanken – att kommunen har valt att lägga den mitt emot sportbutiken. Det beslutet innebär att det uppstår ett frågetecken kring kommunens omtanke om centrumhandeln. Men placeringen av Fritidsbanken öppnar även för att Konkurrensverket kan dra igång en process för att tolka om Fritidsbanken är en olämplig konkurrent till privata företag, något som kan få konsekvenser för verksamheten i hela landet.
Lyckligtvis finns det planer på att Fritidsbanken ska flytta till nya lokaler om ett halvår. Det är inte en dag för tidigt. För när Fritidsbanken i Mjölby inte längre ligger mitt emot sportbutiken lär såväl företagaren som rörelsen bakom Fritidsbanken andas ut.