Missnöjet gror på landet

Partierna nonchalerar landsbygden.

Övriga Sverige. Vem talar till människorna utanför storstadsregionerna?

Övriga Sverige. Vem talar till människorna utanför storstadsregionerna?

Foto: TT

Ledare2016-11-24 19:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Boende på landsbygden och mindre orter har lågt förtroende för riksdag och regering visar en undersökning i Dagens Nyheter. Ju längre bort från storstäderna man kommer desto mer ökar även stödet för Sverigedemokraterna. När både Centerpartiet och Socialdemokraterna överger landsbygden är det en naturlig utveckling.

Statistiken kommer från SOM-institutet i Göteborg som mäter svenska folkets vanor, åsikter och värderingar. På den svenska landsbygden har 26 procent förtroende för regeringen, jämfört med 35 procent i storstäderna. Även förtroendet för riksdagen är betydligt lägre på landsbygden, 22 procent jämfört med 32 i storstäderna. Dagens Nyheter kopplar samman detta med att stödet för Sverigedemokraterna är större på landsbygden.

Det är en inte oviktig faktor. Samtidigt bör analysen kompletteras med fler förklaringsfaktorer. Annars hamnar man lätt i slutsatsen att personer på landsbygden inte känner sig sedda och att politiker, för att citera statminister Stefan Löfven (S), måste ”ta människors oro på allvar”. Problemet är mycket djupare än så.

Om man granskar mer statistik från SOM-institutet finner man att det låga förtroendet för politiker är befogat. Grundläggande samhällsservice fungerar inte. På landsbygden är förtroendet för polisen 17 procent lägre än i tätorter och städer. Andelen som tycker att Migrationsverket och Försäkringskassan fungerar dåligt är också högre på landsbygden än i städerna. Lägst förtroende för sjukvården hittar man i Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län.

Vilket parti talar till människorna på landsbygden? Det är inte konstigt att allt fler vänder sig från de etablerade partierna när stora delar av Sverige ignoreras. Centerpartiet har i allt högre utsträckning vänt sig till storstadsväljare. Att Socialdemokraterna, som haft ett traditionellt starkt stöd på många bruks- och landsorter, lägger fram förslag om lastbilskatt och höjd bensinskatt som slår hårt mot landsbygden gör inte saken bättre.

Socialdemokraterna försöker dessutom tvinga fram en uppdelning av Sverige i storregioner. Ironiskt nog är Centerpartiet det enda borgerliga parti som inte aktivt motsätter sig förslaget. Båda partier missar den centrala orsaken till det stora, folkliga motståndet: Människor är rädda för att tappa ytterligare kontroll över sjukvården när 21 landsting ska bli sex regioner. I den debattartikel där Lööf förklarar varför Centerpartiet överväger storregioner nämns inte sjukvården över huvud taget (Dagens Samhälle 9/6).

SOM-institutets siffror som visar på klyftan mellan stad och land kommer säkerligen att få en och annan politiker i Stockholm att rynka på pannan. Vilka partier som kommer att ta upp kampen om att bli Sveriges landsbygdsparti återstår att se. Klart är att den som vill göra anspråk på landsbygdsbornas förtroende måste kunna garantera tillgänglig polis och sjukvård.