Sverige står inför en framtida elbrist om inte ökningen av elproduktionen snabbas på. Hushåll och service står för den högsta användningen av landets elanvändningen idag. Till detta ska läggas ett allt högre behov till elbilar, vilka till stor del laddas av hushållen.
Samtidigt har hushållen en sårbarhet vid kriser och avbrott i elleveransen. Självständigheten och friheten hos individer och hushåll som inte är omedelbart beroende av den nationella elproduktionen har ett värde i sig. Men framför allt skapar det ett starkare samhälle. För varje person som inte behöver tas om hand av staten vid en kris gör samhället mindre sårbart.
Självförsörjande hushåll är därför av högsta vikt. Framför allt talar vi om solceller och batterier. Redan idag är det fullt möjligt att lagra el för hushåll och fastigheter, där batterier laddas med solceller eller från elnätet och används när elen är dyrare och solen inte skiner.
Vill man vara lite mer visionär så kan man, som bredbands-Jonas (numera el-Jonas) Birgersson, tänka lite större och se hela bostadsområden och lokala elnät som lagrar och delar energi med hjälp av vätgaslager.
Idag kan ett hushållsbatteri till rimligt pris lagra el för några timmar upp till ett dygn. Redan det är gott för krisberedskap och framtida elkonsumtion. Men batteritekniken för att lagra hushållsel är bara i sin linda, tekniskt och marknadsmässigt. Priserna på batterier för bilar har sjunkit till en tiondel på 10 år.
Idag är priserna per kilowattimme nära 10 gånger högre för hushållsbatterier jämfört med bilbatterierna. Lågt räknat borde hushållsbatterier till rimliga kostnader om ett decennium räcka en till två veckor. Och därmed göra hushåll i kombination med solceller helt självförsörjande, möjligen frånsett den kallaste och mörkaste delen av året.
Här finns dock ett problem idag. Överskottselen från solcellerna säljs, med en skattereduktion. Det minskar de ekonomiska incitamenten att själva lagra elen för senare användning, och investeringar och utveckling av batteritekniken blir lidande. Dessutom översköljs elmarknaden med el soliga dagar, vilket gör att den nödvändiga reglerbara kraften i form av vattenkraft och kärnkraft blir mindre lönsam.
Den här subventionen bör därför fasas ur. Och staten bör uttala en offentlig målsättning kring självförsörjande hushåll. Precis som vi en gång satte visionära mål om bredband till alla hushåll. Vi bör sträva efter överskott på el, istället för att nära önsketänkande om effektiviseringar eller förändrad livsstil.