Allting ska gå med elektricitet. Som lastbilstransporter på vägarna till exempel. Från andra halvan av 2020-talet kan Sverige börja en utbyggnad av ett elvägnät med cirka 2400 kilometer under 10 år, enligt en plan som Trafikverket redovisade den 2 februari.
En lovande utveckling pågår även i luften. Förmodligen dröjer det inte alltför länge innan eldriva flygplan blir vanliga. Samma sak till sjöss med båtar. Inom industrin händer det också spännande grejer. I norra Sverige satsar LKAB på fossilfri gruvbrytning och SSAB är på gång med fossilfri stålproduktion. Häftigt, va?
Det känns som man var på en annan planet. Eller åtminstone i ett annat Sverige. Framtidens klimatsmarta energisamhälle är snart här. Men det betyder förstås att efterfrågan på el kommer att öka i väldig omfattning.
Svenskt Näringsliv beräknar att industrins elbehov väntas vara fördubblat till 2045. Bara vad som krävs för nå en komplett fossilfri gruvbrytning är sannerligen inte lite. Enligt LKAB behövs drygt lika mycket elektricitet som nationens industrisektor sammantaget förbrukar idag!
Hur ska elförsörjningen lösas? Det är knäckfrågan. Dessvärre lämnar regeringens förda energipolitik en del övrigt att önska. Fungerande kärnkraftsreaktorer har stängts (senast i halländska Ringhals) och istället har det byggts massor av vindkraftverk.
Fast i kyligt vinterväder blåser det dåligt. Resultat: elkris. Sverige har redan i mitten av denna februarimånad tvingats importera nästan dubbelt så mycket smutsig kolkraftsel från Polen som vi gjorde under hela 2020, rapporterade SR i måndags.
Gröna drömmar om ett elsystem tungt baserat på förnyelsebara energikällor som sol och vind är drömmar i det blå. Ty vad händer när naturens nyckfulla makter inte behagar samarbeta? Strömmen blir bruten och då blir det stopp.
Ska det hägrande målet nås om ett annat Sverige, lyckligt befriat från allt fossilberoende, är det svårt att se hur det ska kunna ske utan kärnkraft. Socialdemokraterna måste sluta att ge efter för Miljöpartiets och Centerns ideologiskt irrationella fixering vid atomenergin som ett lömskt påfund av Belsebubs allierade krets.
Vid tröskeln till morgondagen, då allting ska göras med watt och med volt, borde snarare energipolitiken inriktas på att skyndsamt välkomna kommersiell utveckling av den nya generationens kärnkraftverk: moderna, småskaliga och effektivare reaktorer som tryggar Sveriges tilltagande behov av ren och leveranssäker elektricitet året runt.