Som exempel nämnde Demirok att rut-avdrag inte var det viktigaste i politiken och att C inte ska vara rädda för att prata om välfärd och solidaritet.
Det var väntade signaler. För medan intresset för centerns inre liv verkar vara svalt är det många som undrat var Demirok tänker ställa sig i regeringsfrågan. Och genom att betona vänsterbegrepp samtidigt som han i samma intervju kategoriskt motsätter sig samarbete med SD placerar den nye partiledaren C i det rödgröna laget.
Visserligen säger Demirok i intervjun att ”världen är för komplicerad för att dela upp i vänster och höger”. Men statsvetare brukar peka på att svenska väljare i hög grad identifierar sig och röstar utifrån vänster-högerskalan. Likaså kretsar mycket av det parlamentariska spelet kring uppdelningen vänster-höger. Ett av Centerpartiets misstag i senaste valrörelsen var att tro att man kunde stå neutral i förhållande till regeringsfrågan. Därför är det svårt att tolka Demiroks uttalanden som annat än att han vill se partiet som del i ett rödgrönt underlag.
Ett Centerparti tydligt till vänster i politiken är ett nytt Centerparti. Visst har C och dessförinnan Bondeförbundet ofta gjort uppgörelser med Socialdemokraterna. Men det har varit just uppgörelser. Det har inte varit försök att närma C till S, eller att arbeta för socialdemokratisk regeringsmakt.
Demirok har nämnt Thorbjörn Fälldin som en centerpolitiker som var mer socialliberal. Sant, men han var också en enträgen antisocialist, beredd att göra nästan vad som helst för att bryta Socialdemokraternas långvariga innehav av regeringsmakten.
Begreppet socialliberal är intressant. Historiskt var det liberaler som bröt med den klassiska liberalismen och accepterade intrång i äganderätt och marknader för att minska sociala skillnader och öka sammanhållningen i samhället. Socialliberalismen segrade ihjäl sig till den mån att det är svårt att skilja den från det moderna politiska projektet i största allmänhet. Idag finns det nästan inget parti som inte skulle ställa upp på grundläggande socialliberala idéer som allmänt finansierad skola, socialomsorg och sjukvård. I svensk debatt har därför ordet socialliberal blivit ett kodord för borgerlig som vill samarbeta med S. Det verkar ju också vara ungefär så som C har tänkt att använda det.
Demiroks besked borde ge en del huvudbry ute i Centersverige. I många kommuner och regioner samarbetar C med Moderater, Kristdemokrater och Liberaler. Det har man gjort länge och det har fungerat väl. Inte minst i norra Sverige verkar det finnas många centerpartister som ser samarbete vänsterut som icke önskvärt. För hur förbättrar man villkoren för svensk landsbygd i samarbete med Miljöpartiet och Vänsterpartiet? En gissning är därför att Demiroks vägval gör C ännu mer till ett storstadsparti.