Att vår moderna livsstil innebär en enorm belastning på miljön har knappast undgått någon de senaste åren. Det handlar inte bara om att rädda naturen för sin egen skull, utan för oss själva. Vi lever trots allt i den och är beroende av den för allt från våra livsmedel till luften vi andas.
Det är lätt att ropa på statlig intervention och fler regleringar, men dessa har sina inbyggda problem. De förutsätter ofta kraftiga begränsningar i människors vardag och till och med expropriering av egendom för att till exempel skydda mer skog. Direktiv ovanifrån väcker ofta motstånd hos drabbade medborgare.
Men naturen är allas ansvar, inte bara statens. För att undvika regleringar behöver vi alla hjälpas åt att ta ett större ansvar för miljön. Därför är det glädjande att se allt fler privata initiativ. Linköpings stift har till exempel påbörjat ett projekt med att återställa delar av kyrkogårdarna till ängsmark för att öka den biologiska mångfalden i sitt närområde. Ett fint projekt som knyter an till både den kristna och biologiska synen på döden. Av jord är du kommen, och till vilda blommor ska du bli.
Utarmningen av blommor och insekter i naturen är ett akut problem, men samtidigt ett relativt konkret sådant som privatpersoner och företag kan bidra till att lösa. Villaägare kan låta en del av gräsmattan växa sig vild, till exempel, eller bygga små insektshotell i hörnet av trädgården. Många små åtgärder kan ge stora effekter på biodiversiteten på lång sikt.
Det intensiva lantbruket med monokulturodling över stora arealer påverkar den biologiska mångfalden negativt. Men även här finns mycket enskilda lantbrukare kan göra för att motverka detta. Ett projekt som genomförs i samarbete med Lantbrukarnas Riksförbund, där bönder uppmuntras att anlägga våtmarker i anslutning till intensiva odlingsområden, främjar olika insektsarter och fåglar. Enligt beräkningar som de själva har gjort har lantbrukare anlagt 15 000 hektar våtmarker sedan mitten på nittiotalet, vilket motsvarar 300 miljarder fler insekter per år.
Många bäckar små, heter det, men i det här fallet kanske många våtmarker små är ett bättre uttryck. Eller många ängar små. Naturen är något som påverkar hela samhället, och därför behöver hela samhället bidra till att ta vara på den. Vissa åtgärder kan kännas svåra att se effekten av, till exempel att källsortera eller välja cykeln framför bilen. Men att se fler vilda blommor i trädgården eller höra ett tilltagande surr av insekter för varje sommar, det är ett kvitto på att man gör skillnad.