Man bör välja sin nya hund med omsorg

Antalet smuggelhundar har ökat under coronapandemin. Som hundköpare behöver man vara noga med att inte främja illegal handel.

Tullverket stoppar rekordmånga smuggelhundar. Under årets sex första månader var det 259 hundar som hindrades från att komma in i Sverige. Det är nästan i nivå med med hela förra året då 280 hundar stoppades.

Tullverket stoppar rekordmånga smuggelhundar. Under årets sex första månader var det 259 hundar som hindrades från att komma in i Sverige. Det är nästan i nivå med med hela förra året då 280 hundar stoppades.

Foto: Tullverket

Ledare2021-07-26 05:50
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Det är inte bara ett rekordår för hundköp, utan även för hundsmuggling. Under årets första halva lyckades Tullverket stoppa 259 hundar som var på väg in i Sverige illegalt. Det är nästan lika många som under hela förra året, då 280 smuggelhundar fastnade i tullen, och fler än under hela 2019 då 200 hundar stoppades. De allra flesta kommer från länder inom EU. 

Pandemieffekten är tydlig. Enligt Tullverket märktes den första uppgången av smuggelfall under hösten förra året, lagom då alla kom till insikt att pandemin skulle bli långvarig. Fler svenskar har fått tid att skaffa hund nu när de jobbar hemifrån. Eftersom tillgången på inhemska valpar är begränsad har det öppnat en marknad för kriminella som för in hundar illegalt och säljer dem till intet ont anande köpare. 

En smuggelhund är en hund som inte uppfyller införselkraven. Det handlar om bland annat ID-märkning, pass och rabiesvaccination. För hundar som förs in i landet för att byta ägare finns ytterligare krav på veterinärbesiktning innan avresa med mera. Ofta handlar det om en typ av organiserad brottslighet, men ibland om ren okunskap från köpare som inte kollat upp vilka regler som gäller vid införsel av hund till Sverige.

Att stoppa smugglingen av hundar handlar om mer än att stoppa kriminella. Det handlar om folkhälsa. Många hundar som förs in i landet illegalt har inte blivit vaccinerade mot rabies. Sverige är idag rabiesfritt, men sjukdomen finns i Europa och kan enkelt komma in i landet med en icke-vaccinerad hund. Det skulle vara förödande. Många av hundarna bär även på andra smittor som kan föras över till människorna i deras närhet.

Det finns även en etisk aspekt att ta hänsyn till. Ofta är de insmugglade hundarna små valpar som skiljs från sina mammor för tidigt och kommer fram till Sverige i bedrövligt skick. Många är så illa däran av skador och sjukdomar att de får somna in. Av de hundar som smugglats in i landet hittills i år har 46 avlivats – nästan var femte hund!

Det är viktigt att förstå att hundsmugglingen sker för att det finns en efterfrågan. Som hundköpare har man därför ett stort ansvar att göra egna efterforskningar, begära relevanta dokument och ställa krav på säljaren för att undvika att främja hundsmuggling.

Och vill man inte vänta på en valp från en inhemsk uppfödare kan man adoptera en omplaceringshund från en seriös inhemsk organisation, till exempel Hundstallet. I skrivande stund finns 17 hundar på Hundstallet som väntar på ett nytt hem. Kanske hos dig som läser detta?