Regeringen värnade rikets säkerhet

Därför är Turkietavtalet en vinst för Sverige.

Utrikesminister Ann Linde och statsminister Magdalena Andersson på plats i Madrid tidigare i veckan.

Utrikesminister Ann Linde och statsminister Magdalena Andersson på plats i Madrid tidigare i veckan.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ledare2022-06-30 05:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Sverige och Finland har nu kommit överens med Turkiet. Det stod klart på onsdagen, i och med att ett avtal mellan länderna publicerats. Därmed är det första hindret mot vårt Natomedlemskap passerat.

Det var sannolikt smärtsamt för regeringen att sluta detta avtal, men för det förtjänar statsminister Magdalena Andersson en eloge. Flera heliga kor har slaktats, och avtalet med den politiska vilden Amineh Kakabaveh har i praktiken upphört. Det var alltså inte någon lätt överenskommelse att få i hamn, men likväl har det nu gjorts.

Överenskommelsen innebär bland annat att Sverige kommer återuppta sin vapenexport till Turkiet. Vapenexporten till Turkiet begränsades efter att landet 2019 invaderade norra Syrien, för att slå ut kurdiska styrkor som Ankara menar utgjorde ett hot mot Turkiet.

Sverige har även gått med på att upprätta ett utlämningsavtal med Turkiet. Det innebär att före detta PKK-soldater kan utvisas till Turkiet, om de är misstänkta för att ha varit delaktiga i terrorism. Inga svenska medborgare kommer utvisas. Vidare har Socialdemokraterna gått med på att avbryta samarbetet med bland annat det kurdiska partiet PYD.

Det var antagligen den sista punkten som fick Amineh Kakabaveh att se rött, till den grad att hon nu hotar att driva en misstroendeförklaring mot utrikesminister Ann Linde. Men det har länge varit tydligt att hennes avtal med S, som just handlade om ett fördjupat samarbete med PYD, var omöjligt att hålla fast vid när vi nu bestämt oss för att söka medlemskap till Nato. Hon hade möjlighet att uttrycka sitt missnöje under misstroendeförklaringen mot Morgan Johansson, men tog den inte. Nu lär ingenting hända, och tur är det.

Moderaterna har redan förklarat att en misstroendeförklaring mot Linde inte är aktuellt för partiet. Det är inte förvånande, för till skillnad från Johansson har Linde inte agerat fel i hennes förhandlingar med Turkiet. Hon har drivit en moderat linje – alltså att Sverige ska in i Nato, även om det kräver eftergifter. Även Sverigedemokraterna har meddelat att de inte kommer följa med på Kakabavehs linje. Därmed är det med största sannolikhet kört för hennes del.

Så även om vi nu rör oss in i valrörelse, och det finns otaliga anledningar till att kritisera sittande regering, så kan vi åtminstone i dag gratulera. Att vi rör oss närmare ett Natomedlemskap är mycket viktigt för vår säkerhetspolitik, och Turkiets veto var sannolikt det största hindret. När det kom till kritan valde Magdalena Andersson att värna rikets säkerhet. Precis som en statsminister borde göra.



Alex Vårstrand är ledarskribent vid Svenska nyhetsbyrån