Stormaktspolitiken kan snart märkas i Ödeshög och Västervik. Men för att förstå vad som är på väg att hända behöver vi förflytta oss till den amerikanska huvudstaden. För här verkar USA:s president Donald Trump beredd att göra nästan vad som helst för att få tag på sällsynta jordartsmetaller.
Just nu pressas Ukraina till att skriva på det så kallade mineralavtalet med USA. Ett kontrakt som ska ge USA rätt att vara med och öppna gruvor i det krigshärjade landet. Bland de mest attraktiva fyndigheterna märks sällsynta jordartsmetaller.
Samtidigt fortsätter Donald Trump att återupprepa sitt krav på Danmark – USA ska ha Grönland. Och som av en händelse finns på Grönland de största obrutna fyndigheterna av sällsynta jordartsmetaller i världen. Hittills har dock dessa tillgångar varit svårbrutna, men lättade miljökrav och teknikutveckling kan snart göra det möjliga att komma åt dem.
Donald Trumps intresse för jordartsmetallerna är på många sätt förståelig, även om metoderna för att komma åt fyndigheterna är horribla. För de sällsynta metallerna behövs för att bygga stabilare elnät och nya datacenter som möjliggör fortsatt AI-utveckling. Elektrifieringen står och faller med tillgången till de ovanliga mineralerna, liksom USA:s stora planer på att vinna AI-racet.
Problemet är dock att Kina idag kontrollerar tillgången och utvinningen av sällsynta jordartsmetaller – något som den asiatiska jätten inte verkar dra sig för att utnyttja. Det finns ett ständigt närvarande hot att Kina ska begränsa exporten av de viktiga mineralerna.
Det här gör att det råder en sällan skådad jakt i världen efter sällsynta jordartsmetaller. Och värre kan det bli. Enligt konsultfirman BCG har ännu inte tillräckligt med fyndigheter identifierats för att täcka behovet 2035.
Det här tar oss också tillbaka till Ödeshög och Västervik. För här finns stora fyndigheter av sällsynta jordartsmetaller.
I Norra kärr, på gränsen mellan Ödeshögs och Jönköpings kommuner, finns en av de mest intressanta fyndigheterna av sällsynta jordartsmetaller i Europa, enligt SGI. Här finns också långt gångna planer på en gruva. Men även i Västerviks kommun har sällsynta jordartsmetaller hittills hittats i Olserum och Öbälen.
Som alltid när det blir tal om gruvor är det en svår avvägning om fyndigheterna bör brytas eller ej. Det saknas inte heller goda argument för att låta mineralerna ligga kvar i marken. I Norra kärr finns risker att gruvbrytning kan påverka Vättern, som är en gigantisk och betydelsefull vattentäkt.
Men om vi ser vad som just nu utspelar sig i världen bör vi inse en sak – det lär vara nästan omöjligt att stoppa brytningen av sällsynta jordartsmetaller i Sverige, så länge tekniken och ekonomin möjliggör nya gruvor. För om USA:s president är beredd att utpressa Danmark och Ukraina för att komma över sällsynta jordartsmetaller är större krafter än vanligt i rörelse.
Frågan är nog alltså inte längre om det kommer att öppna nya gruvor i våra trakter – utan hur brytningen ska gå till och vem som ska stå bakom
Det självklara svaret bör vara att om någon ska exploatera fyndigheterna så ska det vara svenska aktörer som driver och äger gruvorna – och där vinsterna stannar i Sverige. Utvecklingen av en vinstdelningsmodell med kommunen där gruvorna finns bör också vara en självklarhet. Likaså bör de markägare som drabbas av gruvorna kompenseras med långt större intrångsersättningar än de som är brukliga idag.
Givet hur viktig tillgången till sällsynta jordartsmetaller är globalt lutar det också åt att gruvorna bör ägas av svenska staten, exempelvis genom LKAB. Och kanske kan intäkterna från brytningen i så fall bidra till upprustningen av försvaret.
Det är dags att lyssna på signalerna från Washington och inse att allt just nu talar för att det snart öppnar nya gruvor i våra trakter.