Stefan Löfven avgår som Sveriges statsminister. Det innebär att Sverige styrs av en övergångsregering i väntan på att talmannen föreslår en ny statsministerkandidat för riksdagen. Rimligtvis kommer Ulf Kristersson (M) att få frågan först. Vilka chanser har han?
Baserat på förra veckans besked lär han föreslå en regering med Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. En sådan konstellation kommer Sverigedemokraterna att acceptera i utbyte mot politiska utfästelser. Liberalerna lär gå med på att styra med stöd från dem i utbyte mot statsrådsposter. Frågan blir hur Centerpartiet väljer att göra. Beroende på vilka garantier Sverigedemokraterna får igenom kan det bli omöjligt för Centern att rösta för Kristersson.
Väljer de då att lägga ner sina röster klarar Kristersson sig. Väljer de att rösta emot honom står och faller hans framgång utifrån rena tillfälligheter, som att en S-ledamot är frånvarande eller att en C-ledamot lägger ner sin röst. Ingetdera scenario är omöjligt. Vid förra veckans omröstning frånvarade sex socialdemokratiska ledamöter, och inom Centern finns en högerfalang som har varit missnöjda med partiets vänstersväng.
Om Kristersson inte lyckas bilda regering får Löfven göra ett nytt försök. Även om mandatfördelningen inte har förändrats sedan 2018 så har det politiska landskapet gjort det. Koalitionen med Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet har fallit och makten har förskjutits mot ytterkanterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.
Därför framstår det som en udda strategi från Löfvens sida att alienera Vänsterpartiet. I sitt avgångstal riktade han skarpa ord mot dem och kallade dem i princip för högerns medlöpare eftersom de valde att rösta för en misstroendeförklaring mot honom. Det är en grov förvrängning av sanningen och ett högt spel.
Gissningsvis försöker Löfven markera för Annie Lööf (C ), som upprepade gånger sagt att hennes parti vägrar samarbeta med Vänsterpartiet, att han vill fortsatt ha med henne i en regering. I detta litar han blint på att Vänsterpartiet aldrig skulle medverka till att en borgerlig regering får makten. Men Nooshi Dadgostar (V) visade förra veckan att hennes parti inte är rädda för att sätta hårt mot hårt. Hennes stöd kommer att bli dyrköpt om Löfven fortsätter med sina invektiv. Och då kan det i sin tur bli svårt för honom att få med Centern, som står väldigt långt ifrån Vänsterpartiet politiskt och tydligt markerat att de inte kan tänka sig samarbeta med dem.
Oavsett vad som sker så lär den här veckan bli en politisk rysare.