När pandemin slog till började den breda allmänheten för första gången på länge diskutera beredskap. Det visade sig snart att det stod illa till med saken. De hemliga beredskapslagren var avvecklade, vilket ledde till att det snabbt blev brist på sjukvårdsmateriel.
Sällan har man tänkt på Göran Persson med sådan förbittring. Mannen som nedmonterade Sveriges totalförsvar med ett leende på läpparna. I sin memoar ”Min väg, mina val” från 2007 förkunnar den tidigare socialdemokratiska statsministern stolt följande:
”Processen tog tolv år, det vill säga hela min tid som finansminister och statsminister. I grova drag resulterade den i en halvering av försvaret… Gamla strukturer som funnits kvar ända sedan statsminister Tage Erlanders tid under kalla kriget har äntligen kunnat avvecklas.”
Samtidigt, på andra sidan Östersjön, öppnade Finland sina hemliga beredskapslager och kunde därför möta sjukvårdens behov.
Samhället behöver en motståndskraft för att stå pall i svåra situationer. Knappt pandemin hunnit ta slut omkullkastades det europeiska säkerhetsläget för att aldrig mer bli detsamma. Vi går en dyster framtid till mötes. Att vara välrustad inför det som förhoppningsvis aldrig komma skall är a och o.
Därför är det ett glädjande besked att Linköpings kommun nu väljer att satsa extra på totalförsvaret. 23 byggnader som ingår i kategorin ”trygghetspunkter” ska rustas särskilt för att klara större samhällsstörningar – som krig, i värsta fall. Byggnaderna kommer däribland förses med reservkraft och nödvatten.
Satsningen på trygghetspunkterna har pågått sedan 2019. Tanken är att de särskilda punkterna som nu ska rustas ska finnas utspridda i hela kommunen.
Det kommer naturligtvis kosta. Niklas Borg (M), kommunstyrelsens ordförande, menar att det rör sig upp mot mellan sju och tio miljoner kronor per trygghetspunkt (Corren 3/5). Men att kosta kan det gott få göra. Skulle något hända i framtiden har vi en försäkring. Det tenderar att bli billigare i längden.
Det behöver dessutom inte alltid handla om krig. Samhällsstörningar där människoliv ytterst står på spel kan exempelvis innebära ett långvarigt strömavbrott.
Poängen med beredskap är ju att man fyller ladorna och sedan hoppas på att aldrig behöva ta av lagret.
Linköpings kommun tänker helt rätt. Förhoppningsvis får vi se ännu fler totalförsvarssatsningar inom framtiden. Vårt samhälle ska stå sig starkt.