Hög tid att agera mot fusket i byggbranschen

Skamligt att oseriösa aktörer tillåts utnyttja människor.

Byggbranschens problem med fusk har ökat på senare år. Personen på bilden har inget med texten att göra.

Byggbranschens problem med fusk har ökat på senare år. Personen på bilden har inget med texten att göra.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Ledare2022-12-07 05:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Det är ingen nyhet att byggbranschen har enorma problem med svartarbete, fusk och utnyttjande av utsatta människor. Och återigen påminns vi om att det händer i vår egen stad.

I Correns omfattande granskning möter vi Vasyl och Anatolii, som kommit till Sverige från Ukraina för att renovera Linköpingsbornas hem, men som i stället fastnat i en ond spiral av skumma arbetsgivare och utebliven lön (7/12). Vid ett tillfälle lovar företaget att ordna med bostad mot att hyran dras av lönen, men struntar sedan i att betala hyran vilket leder till att männen tvingas lämna bostaden. I avsaknad av företagskontrakt håller hyresvärden Vasyl och Anatolii ansvariga för skuld på över 50 000 kronor.

Som om det inte kunde bli värre har deras familjer tvingats fly till Sverige till följd av kriget och Vasyl drabbats av cancer i magsäcken. Med andra ord är deras utsatta position utmärkt för aktörer som enbart är intresserade av snabba cash, utan någon som helst hänsyn till rättsstat och individ.

Svartjobben och fusket inom byggbranschen har ökat rejält de senaste åren. Byggmarknadskommissionen, som är byggbranschens initiativ för att kartlägga brottslighet inom sektorn, anger i en rapport från tidigare i år tre orsaker.

För det första underlättade Sveriges EU-inträde 1995 den fria rörligheten. När tio nya stater från främst forna östblocket blev medlemmar 2004 fick detta faktum nya dimensioner. För det andra har högkonjunkturen bidragit till en högre efterfrågan på byggprojekt, stora som små. Och slutligen förlitar sig stora byggföretag alltmer på underleverantörer.

Kommissionen föreslår ett antal gedigna åtgärder. Däribland stärkning av det straffrättsliga skyddet mot människoexploatering, försvåra möjligheten att kopiera id-kort och att arbetsgivare som missköter sig ska kunna åläggas sanktionsavgifter av Migrationsverket.

Mycket kan göras från statens sida, men även konsumenter har ett ansvar. Att spara in slantar på den annars rejält kostsamma badrumsrenoveringen kan kännas gott för stunden, men är priset för bra för att vara sant är det troligtvis just så. Den som anlitar fuskare bidrar alltså inte bara till människoexploatering, utan också till att seriösa företag som inte kan matcha prissättningen går under.

Här finns således en flora av reformer för den nya regeringen att hugga tag i. Trots allt ligger det i borgerlighetens intresse att värna om såväl rättsstat och individ, som enskilda företag som tar ansvar och gör rätt för sig. Varken Linköping eller någon annan stad i Sverige ska byggas med hjälp av fusk och lidande.