Linköping drabbas av det ökade skjutvapenvåldet

Sverige är ett av Europas värsta länder när det kommer till dödligt skjutvåld. Det är ett under att inte fler oskyldiga drabbas.

Skottlossningen inträffade mitt under lunchruschen på Storgatan.

Skottlossningen inträffade mitt under lunchruschen på Storgatan.

Foto: Victor Bomgren

Ledare2021-07-08 19:08
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

En skottlossning på en restaurang i centrala Linköping mitt i lunchrusningen. Det låter som en dålig actionrulle, men är nu Linköpingsbornas verklighet. Vad som skett är ännu inte klarlagt, men polisen har bekräftat att det handlar om ett eller flera skott som avlossats inne i en lokal. 

Tack och lov har ingen blivit skadad. Det handlar nog mer om tur än skicklighet från skyttens sida. Att avfyra ett eldvapen på en restaurang mitt i stan, under en tid på dygnet då många människor rör sig i omgivningen, vittnar om en särskild likgiltighet inför vilken skada man kan tillfoga. 

Det stämmer också överens med den generella trenden i brottsligheten. Gängkriminella blir mer hänsynslösa. Det har skett flera uppmärksammade skjutningar de senaste åren där vanliga oskyldiga människor blivit skadade eller dödade.

Så sent som på torsdagen blev en äldre dam beskjuten i sin lägenhet i Malmö. Skotten var avsedda för en annan bostad i närheten. Alla offer för gängvåldet har inte haft turen att klara sig. För snart ett år sedan sköts en tolvårig flicka ihjäl på en bensinmack i Stockholm. Hon råkade komma emellan en uppgörelse mellan gängkriminella och träffades av en förlupen kula. En ung musikstudent blev skjuten i ögat i sin lägenhet med en kula som var avsedd för någon annan, och en artonårig kvinna mördades med 19 skott för att hon befann sig i samma lägenhet som den tilltänkta måltavlan. 

I rapporten ”Dödligt skjutvapenvåld i Sverige och andra europeiska länder”, som publicerades i maj i år, visar Brottsförebyggande rådet (Brå) att Sverige är ett av Europas värsta länder när det kommer till dödligt skjutvåld. I Sverige dör 4 personer per miljon invånare av dödligt skjutvåld, jämfört med EU-snittet på 1,6 personer. Enligt Brå sker huvuddelen av dödsskjutningarna i kriminella miljöer i utsatta områden. 

”Inget annat land i studien uppvisar ökningar jämförbara med den i Sverige”, står det i rapporten. Det är en mening värd att haja till över. Enligt Polisens statistik sker över 300 bekräftade skjutningar per år sedan 2017. Förra året var det så många som 366. Det är en om dagen. De resulterade i 47 döda och 117 skadade personer. I polisregion Öst, dit Östergötland tillhör, var det 37 skjutningar med 7 döda och 11 skadade. 

Egentligen är det förvånansvärt att det inte sker fler mord med tanke på skjutvåldets omfattning. Det är tydligt att det här är ett samhällsproblem som behöver få högsta prioritet på politikernas agenda. Ingen Linköpingsbo ska behöva vara rädd för att hamna i en skottlossning under lunchen.