Liljeholmens folkhögskola ska lägga ner i Rimforsa. Fastigheten ska säljas. Och verksamheten ska flytta till Linköping.
Flytten kommer att förändra Rimforsa. Det innebär att en lång epok av utbildning för unga vuxna definitivt är slut. De två konferensanläggningarna på orten – Rimforsa strand och Storgården – var båda skolor, innan de lades ner 1962 respektive 1990.
Och nu försvinner Liljeholmen. Med sig tar skolan alla de unga vuxna som har rört sig i Rimforsa, och som har gjort att orten har känts mer levande än liknande orter.
Utan folkhögskolan vid Åsunden kommer Rimforsa alltmer bli en sovstad – en villadominerad pendlingsort till Linköping. Och den utvecklingen går att se på två sätt.
Det ena är att det är tråkigt att landsbygder och småstäder fortsätter att förlora arbetstillfällen. Centraliseringar på i stort sett alla områden har gjort att kvalificerade tjänster har försvunnit från mindre orter. Det gör i sin tur att det är svårare att leva och bo utanför storstäderna, och rekrytera arbetskraft till de verksamheter som är kvar. Det blir en ond cirkel.
Det andra sättet att se det är att det inte går att motarbeta vissa krafter. Om de allra flesta unga vuxna vill söka sig till större städer för utbildning blir det allt svårare att erbjuda något annat, som Liljeholmen har gjort. Det hoppfulla är dock att även om många unga vuxna har en stor dragning till storstäder så verkar den vara tillfällig – det är Rimforsa ett tydligt exempel på.
När det blir dags att skaffa familj väljer många att lämna större städer för mindre samhällen, likt Rimforsa. Där får man större bostad och mindre skolor. Och dessa värden lär bli alltmer eftertraktade, om inte gängbrottsligheten i städerna går att knäcka.
Hur stark dragningen till mindre lantliga samhällen är märks också i Rimforsa. Där breder villamattor ut sig med utsikt över Åsunden och Järnlunden.
Det ökade antalet barnfamiljer får också konsekvenser. Kinda kommun har behövt bygga ut förskolor och grundskolan kraftigt.
Så samtidigt som skolor för unga vuxna har försvunnit från Rimforsa har behovet av förskolor och grundskolor exploderat. Och det här för oss tillbaka till Liljeholmens flytt – vad mycket bättre det hade varit om den hade kunnat ske tillsynes mer ordnat och i samarbete med kommunen. Då skulle det fint belägna skolområdet som Liljeholmen utgör ha kunnat bli en plats för de omfattande kommunala satsningar på förskola och grundskola som har gjorts under senare år.
För i detta nu bygger Kinda kommun om och till Rimforsa skola. Häromåret invigdes den nya förskolan Hackel med plats för 160 barn. Och i samma område som förskolan invigdes Hackelhallen 2019.
En bättre lösning borde ha varit om kommunen kunnat fortsätta skoltraditionen på Liljeholmen, men följt tidens gång och flyttat in barn i området där unga vuxna har flyttat ut. Men tyvärr framstår det som för sent för det nu, när nya lokaler redan är byggda på andra håll.
I det ljuset höll folkhögskolan ut för länge på Liljeholmen – skulle det ha förblivit skola hade det varit bättre om den flyttat för fem-tio år sedan. Fast för Rimforsa hade det bästa varit om den inte flyttat alls.