Liemannens skugga hänger tung över stadslivet

Vad blir kvar när coronapandemin är över?

Ett hotade öde för allt fler näringidkare och småföretagare.

Ett hotade öde för allt fler näringidkare och småföretagare.

Foto: Martina Holmberg / TT

Ledare2020-03-30 18:13
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Stig Edling, styrelseordförande och delägare i Thernlunds Modehus, suckade sammanbitet i Expressen: ”Det är totalkris i branschen, rena blodbadet med butiksdöd och jag tror det är bara en början. Vi hamnade också där och såg ingen möjlighet att kunna hantera krisen till slut.” 

Den kris Stig Edling syfte på var inte en konsekvens av coronapandemin. Ty detta hände sig redan vid nyårshelgen, alltså innan det lömska viruset drabbade Sverige. Trots julshoppingen tvingades Thernlunds, en anrik klädkedja med 11 butiker med omkring 100 anställda i Stockholmsregionen, begära sig i konkurs. Ytterligare ett offer för e-handelns förändrande konsumtionsmönster. 

När kreditbolaget UC den 2 januari i ett pressmeddelande summerade 2019, konstaterades att Thernlunds delade sitt bistra öde med mängder av andra butiker landet runt. Var fjärde konkurs förra året skedde inom detaljhandeln, en ökning med nära 10 procent sedan 2018. 

UC spådde fortsatt kärva tider och kalkylerade med att 2 procent av alla svenska detaljhandelsbolag skulle hamna på den ekonomiska ruinens brant under 2020. Den beräkningen är idag sprängd i bitar. Om den tilltagande näthandelstrenden slog hårt mot de traditionella fysiska butikerna med sällanköpsvaror som kläder, böcker och så vidare, hotar nu en rak knock-out från covid-19. Kunderna flyr, över en natt har efterfrågan sjunkit drastiskt.  

Svensk Handel larmar om att 75 000 handelsjobb är i fara att försvinna och att ytterligare 160 000 anställda står inför nedskuren arbetstid. Av organisationens medlemsföretag rapporterade 3 av 10 inom sällanköpsvaruhandeln förra veckan om ett försäljningsras med 60 procent eller mer. Kassorna ebbar fortare än blixten. 

Det är inget blodbad längre. Det är en veritabel tsunami som sköljer bort affärerna. Detta lär måhända med brutal chockverkan påskynda den digitala strukturomvandlingen av våra shoppingvanor framöver. 

Men inte endast detaljhandelsbutikerna faller likt käglor i coronapandemins spår. Restauranger, krogar, caféer, biografer, bagerier, frisörer, konsertarrangörer – ja, i princip allt och alla som bidrar till stadslivets utbud, nöjen, myller och puls – hänger kritiskt mot repen. Vad blir egentligen kvar av Linköping och andra metropoler när krisen svept förbi? 

”Sedan några veckor tillbaka har vi småföretagare inte bara upplevt en inbromsning av vår försäljning, den har helt tvärstannat”, skriver en samfälld skara representanter för Företagarnas östgötska lokalföreningar på debattplats i måndagens Corren. De vädjar desperat om vårt stöd för att kunna överleva: ”ingen insats är för liten”. Hörsamma dem, gynna näringsidkarna i din närhet – om du inte vill vakna i en ödsligt trist stenöken till stad framåt sommaren.