Liberalerna måste sluta bråka

Liberalerna håller landsmöte mitt i sitt gamla kärnland.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni (L) inledningstalar vid partiets landsmöte i Linköping.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni (L) inledningstalar vid partiets landsmöte i Linköping.

Foto: Peter Wallberg/TT

Ledare2021-11-20 05:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Partiledaren Nyamko Sabuni knöt an till historien när hon öppnade landsmötet i Linköping. Blåklinten, partiets gamla symbol, är Östergötlands landskapsblomma. Det var här rösträttsrörelsen växte fram. Och det var i Linköping Liberala samlingspartiet grundades 1902.

Men det som nu pågår i Linköping är inte särskilt uppbyggligt. I stället för att handla om vad Liberalerna vill göra handlar debatten om Sverigedemokraterna. Partistyrelsens linje är att efter valet 2022 vara med och bilda en liberal borgerlig regering. Man ska också tala med alla partier i riksdagen. 

En minoritet i partiet vill i stället bakbinda partiledaren Nyamko Sabuni. De vill inte att partiet förhandlar med SD och inte att partiet ingår i en regering som tar stöd av SD i riksdagen. Även om det handlar om en minoritet saknar den inte inflytande. Bland kritikerna finns samtliga nu levande tidigare partiledare. Partistyrelsemedlemmen och socialborgarrådet i Stockholm, Jan Jönsson, har kommit att framstå som ledare för falangen.

Det är typiskt Liberalerna att ta en sådan här uppslitande strid om en principfråga mindre än ett år före ett val. Dessutom i ett parti som i de flesta opinionsmätningar redan ligger under fyraprocentsspärren. I de flesta andra partier skulle man i ett sådant läge samlas bakom partiledaren.

Det borde också Liberalerna göra. Partiet skulle inte klara att åka ur riksdagen. Ett parti som Centerpartiet hade klarat det. C har starka lokalavdelningar runt om i landet och har god ekonomi. De hade kunnat komma tillbaka. Liberalerna däremot finns knappt utanför storstädernas kranskommuner. På många orter är medlemmarna så få att det inte räcker för lokala partiföreningar. Liberalerna skulle upplösas utanför riksdagen.

Politikerna som nu utmanar Nyamko Sabuni ökar risken för att detta sker. För om partiet går in i valrörelsen uppdelat på två falanger blir det svårt för väljarna att se vad en röst på L leder till. I praktiken kommer man vara beroende av stödröster från moderata väljare och dessa lär inte våga rösta på L om det finns risk att partiet blockar alla andra regeringar än en socialdemokratisk. Medan det är svårt att se varför någon vänsterliberal skulle rösta på annat än Centerpartiet.

Om Liberalerna ska förbli en kraft i svensk politik bör därför Sabuni ges ett tydligt mandat att föra in partiet i ett borgerligt regeringssamarbete. Det borde inte vara omöjligt. Andra partier har lämnat debatten om stöd från SD bakom sig.

I sitt inledningstal påminde Sabuni om att Socialdemokraterna tog stöd av SD för att ändra i alliansregeringens budget redan år 2013. Vänsterpartiet har byggt sin nya oppositionsroll på att räkna in SD:s röster. Det går inte att verka i ett parlament om man har som utgångspunkt att inte förhandla. Liberalerna borde enas. Annars finns risken att partiet förgörs där man grundades – i Linköping.