Ledarsidan: här är julens bästa läsning

Hårda klappar är de bästa klapparna. Därför bad vi ledarsidans krönikörer att tipsa om vilka böcker de helst lägger under granen.

Nu råder julklappstider.

Nu råder julklappstider.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ledare2022-12-12 05:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Niklas Ekdal

”Jerusalem” (2012) av Simon Sebag Montefiore

Det heliga landet där merparten av Bibeln utspelar sig har ett chockerande, inspirerande förflutet. Montefiore berättar de otroliga historierna om Salomo, Saladin, Rikard Lejonhjärta, perser, mamluker, britter och alla andra som gjort anspråk på myternas Jerusalem. Åtta hundra sidor för läsaren med sittfläsk och starka nerver. Mer underhållande än Netflix.

Edvard Hollertz

”Nobel: den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris” (2019) av Ingrid Carlberg

Nobel är mytomspunnen. Oftast ser vi hans byst ståendes på en piedestal övervakandes utdelningen av Nobelprisen. Men i Ingrid Carlbergs biografi tar Nobel form och blir en man av kött och blod. Den största behållningen med boken är samtidigt hur väl berättelsen om Nobel blir en introduktion till den tid han levde – och vad som krävs för att skapa en snilleindustri som fortfarande bygger landet.

Christian Gustavsson

”Det fallna imperiet” (2022) av Martin Kragh

Sovjetunionen krackelerade under sin egen vikt. Över Europa svepte en frihetsvåg och det ständiga hotet om krig i vårt närområde kändes plötsligt fjärran. I år, då krig återigen råder i Europa, vet vi att det var ett misstag att sänka garden. Kraghs bok ger en bakgrund till dagens Ryssland och Putin. Den går från tsarrysslands fall, till Sovjetunionens upplösning och landar i dagens postsovjetiska Ryssland. Viktig läsning för den som vill förstå mer.

Johanna Trapp

”Chicken nuggets på krita” (2022) av Romina Pourmokhtari

I somras släppte dåvarande ordförande för Liberala ungdomsförbundet, tillika Sveriges mäktigaste politiker under 30 (Expressen 2022), Romina Pourmokhtari en bok. Att hon bara ett par månader sedan skulle bli Sveriges yngsta minister genom tiderna visste vi inte då. 

Mycket skrevs om 27-åringen när hon blev statsråd efter valet. I boken beskriver hon sin egen bild av uppväxten i Sundbyberg och om hur hennes politiska åsikter formades. Det är intressant att läsa om ministerns personliga syn, utanför posten.

Björn Eriksson

”Statsministermordet” (2022) av Hans-Gunnar Axberger

Som gammal rikspolischef läser jag av princip inte böcker om Palmemordet. Påhejad av vänner vill jag göra ett undantag. Boken handlar primärt inte om vem som mördade Palme, utan hur utredningsarbetet bedrevs av mina företrädare. Boken beskriver vad vi vet om det som hände och söker förklaringen till varför vi aldrig funnit gärningsmannen. Kunskapen om mordet börjar tyvärr falla i glömska, både för dem som var med och för yngre läsare.

Aleksander Gabelic

”Flyktingen” (2006) av Olav Hergel

Den danske juristen och journalisten Olav Hergels bok ”Flyktingen” är en underhållande spänningsroman med viktiga budskap. Det är en uppgörelse med dansk flyktingpolitik. Den handlar om journalisters och politikers svaghet i samhällsklimatet i vårt grannland Danmark för femton år sedan. Det offentliga Sverige kritiserade Danmark för en fördomsfull och inhuman flyktingpolitik när boken skrevs. Huvudkaraktären, journalisten Rikke Lyngdal, för läsaren in i en dramatisk labyrint av händelser som väcker många tankar. Boken känns mycket aktuell – för Sverige av i dag!

Maria Björk Hummelgren

”Ensam i Berlin” (1947) av Hans Fallada

En serie av levnadsöden, som under romanens gång vävs samman i den tyska huvudstaden år 1940. Huvudberättelsen är den om det strävsamma paret Otto och Anna Quangel som när de får beskedet att deras ende son stupat i kriget, bestämmer sig för att göra sin egen tolkning av motstånd mot Hitlerregimen. Gastkramande och samtidigt med oerhörd värme och komik beskriver Fallada Quangels dödsdömda kamp i vardagen mot den skoningslösa övermaktens lakejer.

Joel Halldorf

”Det vi inte kan råda över” (2020) av Hartmut Rosa

Så här års drömmer alla om en vit jul. Men tänk om det fanns en knapp som vi kunde trycka på för att beställa ett vackert snöfall på julaftons morgon – hade det då varit samma sak? Nej, svarar Rosa. För det största i livet kan vi aldrig kontrollera, bara ta emot som gåva. Det gäller både snöfall och kärlek. Utifrån denna vintermeditation funderar Rosa vidare på vårt samhälle och vad det moderna målet att kunna kontrollera allt gör med oss.