De senaste dagarna har Botkyrka varit på allas läppar. Kommunen som ligger strax söder om Stockholm har under många år tampats med organiserad brottslighet, något som lett till att flera stadsdelar klassas som särskilt utsatta.
Kortfattat har följande hänt. Kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin (S), som gjort sig ett namn tack vare de hårda tagen mot kriminaliteten, stängde för ett år sedan ner ett antal fritidsgårdar och klubbar i kommunen. Dessa drevs av ABF och frekventerades av gängmedlemmar. Knark hade hittats och våldsdåd förekommit.
I helgen röstades Östlin bort under kuppartade former. ABF Botkyrka/Salem hade nämligen på kort tid rekryterat ett 50-tal nya medlemmar, i uppenbart syfte att tränga undan henne. Under detta möte deltog därför ett antal personer som ”knappt ens kunde svenska och som inte tycktes begripa vad de gjorde där” (AB 30/1). Dessutom fanns personer från det ökända Vårbynätverket närvarande.
Alla vet att kuppförsök är en lika väsentlig del av det svenska föreningslivet (och i synnerhet politiken) som snabbkaffet och de något torra bullarna. Incidenten i Botkyrka visar därmed hur pass långt in i samhällets hjärta den organiserade brottsligheten trängt in. Buset har lärt sig civilsamhällets inofficiella spelregler och utnyttjar de till max för egen vinning.
Skjutningar och sprängningar får av förklarliga skäl mycket utrymme i såväl media som den politiska debatten. Det är förstås viktigt, men samtidigt får inte de mindre blodiga incidenterna trängas undan i diskussionens skugga.
Minns ni till exempel de så kallade gangsteradvokaterna? Åklagaren Lisa dos Santos väckte år 2019 en debatt om hur gängen knyter sig an lojala försvarare. Hon beskrev hur dessa advokater lägger upp klipp i sociala medier, där de till ljudet av skottlossning förklarar hur man undanhåller information från polisen. Även idolbilder på gängmedlemmar läggs upp, medan branschkollegor och klienter hejar på i kommentarsfältet (AB 28/10-19).
Förra sommaren dömdes två av dessa gangsteradvokater. Den ene fick sex år efter att ha hjälpt en ledare i gänget Dödspatrullen att planera ett mord. Han stod därtill misstänkt för två fall av skyddande av brottsling (AB 12/7-22).
Det är i det tysta som demokratin och rättsstaten utmanas. Och när detta faktum väl uppenbaras på bredare plan har det oftast gått långt. Låt inte Botkyrkaincidenten bli ett bevis på att utvecklingen inte går att stoppa.