Låt alla som vill få bada topless i simhallen

Lika (kläd)regler borde vara en självklarhet.

Kille eller tjej, vad spelar det för roll? På offentliga bad i Berlin ska även kvinnor få bada barbröstat.

Kille eller tjej, vad spelar det för roll? På offentliga bad i Berlin ska även kvinnor få bada barbröstat.

Foto: Markus Schreiber

Ledare2023-03-16 05:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Stadsledningen i Berlin har fattat beslut om att kvinnor ska få bada topless i offentliga simhallar. I flera tyska städer, däribland Göttingen, togs liknande beslut under förra året (Independent, 10/3). Motiveringen lyder att reglerna ska vara lika för alla, att ingen ska könsdiskrimineras. Lika (kläd)regler borde vara en självklarhet även i svenska offentligfinansierade simhallar.

Bakgrunden till beslutet i Berlin är att en kvinna, som inte skylde sina bröst, avvisades från ett bad hon besökte med sin femårige son. Men varför fick inte hon, som män, klä av sig på överkroppen? I intervjuer har hon berättat att hon lär sin son att det inte borde vara någon skillnad. Beslutsfattare i Berlin har nu alltså gett kvinnan, och andra kvinnor som likt henne reagerat på att inte få bada topless, rätt. 

En förklaring till den tillåtande attityden i Tyskland sägs vara en lång tradition av naturism och nudistbadande. Det tyska begreppet "Freikörperkultur" innehåller just orden fri, kropp och kultur.

Toplessbadande har dock debatterats även i Sverige – för över ett decennium sedan. Kvinnor i nätverket "Bara bröst" testade på den tiden att bada topless, varpå de avvisades från flera simhallar. När två av dem avvisades från Fyrishov anmälde de händelsen till jämställdhetsombudsmannen, Jämo (UNT, 30/11 2007). I stället för att markera mot särbehandlingen av kvinnor godtog Jämo hänvisningarna till "rådande normer" och "anständighet". Anmälan åkte i papperskorgen.

Först flera år senare, när en person som identifierade sig som "intergender" hade misstagits för att vara kvinna och därför avvisats, ryckte Diskrimineringsombudsmannen in och påtalade att diskriminering inte är okej (SR, 16/6 2016).

Men varken han, hen – eller hon! – borde diskrimineras på badhusen.

Ändå har argument mot att just kvinnor ska kunna bada topless återkommit. Det har hetat att barbröstade kvinnor "stör" sin omgivning. Ansvariga för badhus har påstått att topless-badande bland kvinnor ”riskerar att kollidera med andra kulturer och religioner”, eller att folk ”tar anstöt" när kvinnor "provocerar” på det sättet. Tänk att lite hud kan väcka så överdrivna reaktioner. När politiker under pandemin för tre år sedan ville stänga ner nakenbadet i Fjällnora påstods det att badet inte var "en allmänt accepterad miljö".

I stället för att utgå ifrån vad moralister tycker är acceptabelt borde svenska beslutsfattare lära av Berlin och andra tyska städer. 

Låt alla som vill få bada barbröstat. 

Sakine Madon är politisk chefredaktör på Upsala Nya Tidning.

 
 
 
 
 
 
Läs mer om