Lär av Sir Roger Gifford!

Ovärderliga råd till regionen – då var politikerna inte där.

Sir Roger Gifford. De goda råden haglade över dem som behagade lyssna i Kammarforum i Norrköping.

Sir Roger Gifford. De goda råden haglade över dem som behagade lyssna i Kammarforum i Norrköping.

Foto: Michael Svensson

Ledare2015-05-25 03:55
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Sir Roger Gifford, chef för SEB i Storbritannien och f d "Lord Mayor of London" (2012-2013), förärade i torsdags vår region med ett besök. Under Giffords ämbetsperiod arrangerade Storbritanniens huvudstad de olympiska spelen som, mot många odds såsom britternas pessimism, tidigare OS-fiaskon och den dyra prislappen, blev en vidunderlig succé.

Sir Gifford var inbjuden att inleda Östsvenska Handelskammarens heldagsseminarium om Vision East Sweden, ett arbete för tillväxt i region Östergötland och Sörmland i samband med att Ostlänken byggs. Närvarande på kammarforum i Norrköping var landshövdingarna samt företrädare för flera betydelsefulla företag och institutioner i regionen såsom Lundbergs, Ericsson, Saab, Linköpings universitet, Handelsbanken, Danske bank, Kolmårdens djurpark och många fler. Aktörer som tycker att tillväxten i vårt område är värt att prioritera. Vilka var inte där? Politikerna.

Visst fanns där företrädare för kommunernas och regionernas olika kontor och grenar, men de var samtliga tjänstemän. En politiker kom: Reidar Svedahl (FP), meriterad vd och numera kommunalråd i Norrköping, som fick inspireras av Sir Roger Giffords råd inför stora infrastrukturprojekt. I hur projekt OS 2012 intogs, planerades och genomfördes finns flera läxor att lära inför projekt Ostlänken: århundradets tillväxtmöjlighet, som Widar Andersson, chefredaktör för Folkbladet, så klarsynt döpt den till.

Sir Gifford radade upp tolv lärdomar till det offentliga styret, bland andra:

- Politiskt samarbete skapar utrymme för framgång: Få med oppositionen på tåget så att projektet inte blir ett slagträ i debatten

- Tids- och budgetdisciplin: gör realistiska och transparenta tids- och ekonomiska ramar (notan för London-OS landade till och med på lite under budgeterade 9,3 miljarder pund)

- Begränsa innovationen: håll er till det som ni vet fungerar

- Planera för säkerhet och hållbarhet från början (OS i London var första gången ingen behövde sätta livet till under byggnationen)

- Var modig och ambitiös: våga fatta beslut och jobba mot målet

Just tipset att begränsa innovationerna vände sig Lena Miranda, vd för Mjärdevi Science Park tillika moderator, mot. Sir Gifford tillstod att Ostlänken, ett mycket mer långsiktigt projekt än OS, kan kosta på sig lite fler oprövade idéer. Rådet är ändå viktigt att ta till sig. Affärs- och tillväxtmöjligheterna börjar nu – inte 2017 när länken ska börja byggas och absolut inte 2028 när den står klar. Vi har inte tid eller råd att schabbla bort chansen till jobb, skatteintäkter och en mer attraktiv region.

Sir Giffords viktigaste budskap till de politiska styrningarna i Linköping, Norrköping, Nyköping och kranskommunerna som vill vara en del av framtidens tillväxtstråk, är att samarbeta. Skapa möjligheter för stora och små entreprenörer att ta del av kakan. Inför OS i London såg man till att mindre företag från hela Storbritannien fick möjlighet att lämna anbud på de olika byggnadsdelarna. På det sättet blev OS en nationell, snarare än en lokal, angelägenhet.

Synd bara att varken Kristina Edlund (S), Paul Lindvall (M), Lars Stjernkvist (S), Sophia Jarl (M) eller någon av de andra inbjudna politikerna bemödade sig med att komma.

Läs mer om