Kvalet efter valet

I Linköping råder "skitläge" men i Boxholm är allt sig likt.

Tårta. Linköping har firat 150 000 invånare men i söndags gav väljarna inte Moderaterna anledning att fira.

Tårta. Linköping har firat 150 000 invånare men i söndags gav väljarna inte Moderaterna anledning att fira.

Foto: Åke Karlsson

Ledare2014-09-16 03:59
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Valresultatet blev ingen rolig födelsedagspresent för Linköpings kommunalråd Paul Lindvall (M), som fyllde år i går. Moderaterna backar med sex procentenheter och förlorar fem mandat i kommunfullmäktige, vilket också blir Alliansens facit då C behåller sina sex mandat, FP tappar ett och KD vinner ett. Sammanlagt ser Alliansen ut att erhålla 36 av 79 mandat. Situationen är jämförbar med den på riksnivå. Liksom Sverige i stort har Alliansen skött ekonomin i Linköping på ett nära nog exemplariskt sätt. Skatten är förhållandevis låg (den skulle kunna vara lägre), de kommunala bolagen går som tåget (varför de borde säljas), den privata företagssektorn ökar och kommuninvånarantalet stiger. Dessutom har det under Alliansstyret kommit besked om Ostlänken och en tunnel till ett nytt resecentrum ska byggas. Ändå belönas inte Lindvall och Co av väljarna.

Socialdemokraterna ser ut att få en generös utdelning för sin 1,8 procentenheters ökning i Linköping: plus tre mandat. Det är samma utdelning som Sverigedemokraterna ser ut att få för sina extra 4,5 procentenheter. SD blir i och med sin fördubbling i kommunen vågmästare med sammanlagt sex mandat. De rödgröna verkar få 37 mandat. Det skulle innebära ett det enbart skiljer ett mandat mellan blocken i Linköping. Corren/Demoskops opinionsundersökning visade att det skulle bli jämt, däremot går det betydligt sämre för Miljöpartiet än vad undersökningen hintade om. De gröna ser ut att krympa till 8,5 procent och tappa ett mandat. Nils Hillerbrand kan ändå uppvisa ett starkare resultat lokalt än språkrören i riksdagsvalet (6,8).

Trots de små marginalerna ser dödläget i Linköping ut att vara ett faktum, precis som i riksdagen. Kort sagt: ingen vann. Paul Lindvall har dock erkänt sig besegrad och lagt bollen i knät på Lena Micko (S). Stefan Löfven har ett minst sagt knivigt läge inför regeringsbildningen, frågan är hur läget ser ut för Micko. Visserligen har S lokalt inte pekat ut MP som någon ”naturlig partner” och dessutom har S för en inte alltför svunnen tid samarbetat med Centerpartiet. Det är inte alls omöjligt utan till och med troligt att Micko följer sin partiledares exempel och sträcker ut handen över blockgränsen. Därmed kan bollen åter landa hos Alliansen – hur sammansvetsad är den i detta som Muharrem Demirok benämner ”ett skitläge”?

Vad händer ute i de östgötska småkommunerna i Correns spridningsområde? Största skrällen måste tilldelas det nybildade partiet Konsensus i Vadstena – kommunen där moderater och socialdemokrater ironiskt nog tidigare styrt i konsensus. På tre månader lyckades Konsensus bli lika stora som S och norpa hela 9 av fullmäktiges 35 mandat. I Mjölby och Motala ser de rödgröna ut att kunna behålla makten, liksom allianserna KD, C och M i Ödeshög och Ydre. Till valets östgötatragedi måste SD:s framgångar i Åtvidaberg (15,6 procent) och Kinda (13,7) utses. Och valets mest ointressanta är Boxholm där S fick 52,2 procent. Fast med boxholmska mått mätt blir det ”mer spännande för varje år”, enligt lokalfavoriten Johan Birath (S).

Tja, mycket, till och med det mesta, är relativt när röster ska räknas.

Läs mer om