Kraftig ökning av ätstörningar kräver snabbare åtgärder

Antalet flickor som tvångsvårdas för livshotande ätstörningar fortsätter att öka kraftigt. Det kräver omedelbara åtgärder.

"Det är viktigt att erkänna att ätstörningar är allvarliga psykiatriska sjukdomar som kräver professionell vård och stöd" skriver ledarskribenten.

"Det är viktigt att erkänna att ätstörningar är allvarliga psykiatriska sjukdomar som kräver professionell vård och stöd" skriver ledarskribenten.

Foto: Isabell Höjman/TT

Ledare2023-10-17 05:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Förra veckan rapporterade Aftonbladet att det under förra året var 25 procent fler flickor i åldern upp till 17 år med ätstörningar som var inlagda i den psykiatriska heldygnsvården jämfört med föregående år. Totalt vårdades 438 flickor. Nästan hälften av dem vägrade att ta emot vård och var i stället inlagda enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård, LPT. Jämfört med 2017 är det en ökning på runt 300 procent. De är nu den absolut största gruppen bland barn som tvångsvårdas.

Ätstörningar kan i värsta fall leda till för tidig död. Anorexia har den högsta dödligheten av alla psykiatriska diagnoser, men ätstörningsdiagnoser i allmänhet är sjukdomar som leder till enormt lidande både för drabbade och deras familjer.

Siffrorna, som ursprungligen kommer från Socialstyrelsen, är en tydlig signal om att samhället har misslyckats med att skydda våra ungdomar och att vi måste omarbeta vårt förhållningssätt till kroppsideal och hälsa.

Orsakerna till den eskalerande ökningen av ätstörningar och varför allt yngre drabbas är en komplex fråga med många faktorer att överväga. Men man ska inte förringa barn och ungdomars användande av sociala medier och vad det kan göra med de som befinner sig i en sårbar period av identitetssökande.

Enligt forskaren Ata Ghaderi hittar barnen tips på sociala medier på hur de ska kunna dölja ätstörningarna, vilket gör att föräldrarna missar det i högre utsträckning.

Genom sociala medier exponeras man ständigt för orealistiska skönhetsideal vilket kan leda till en negativ självbild, låg självkänsla och inte minst ätstörda beteenden. Och med hjälp av algoritmer skräddarsys innehållet för varje enskild individ vilket i sig kan leda till ett ännu mer ohälsosamt användande av sociala medier.

Detta är en nationell kris som kräver utbildning och medvetenhet, inte bara i skolorna utan även i samhället som helhet. Vi måste ingripa tidigt för att förhindra livshotande tillstånd och tvångsvård. Här måste alla ta sitt ansvar för att den negativa utvecklingen ska vända. Som barn ska man inte ens behöva fundera över orealistiska normer och ideal kring utseende.

Sjukvården jobbar i motvind. Många får vänta alldeles för lång tid för att få hjälp och man bollas runt i vården mellan olika instanser. För att vården ska kunna hantera det stora antal sjuka som kommer in måste den ges bättre förutsättningar.

Men för att ens förstå och hantera ätstörningar måste vi ompröva värderingar och attityder som råder i samhället. Ätstörningar kan ibland bagatelliseras eller missförstås som val eller ytlighet. Det är viktigt att erkänna att ätstörningar är allvarliga psykiatriska sjukdomar som kräver professionell vård och stöd.

Barn och unga som drabbas av ätstörningar behöver mötas med empati och förståelse snarare än skam eller kritik. Och att flickor vårdas är ju snarare ett symptom på sjukdomen än sjukdomen i sig.