Förra året brände Region Östergötland cirka 800 000 kronor under Almedalsveckan. Såklart blev det ett herrans liv om den prioriteringen.
I år har regionen dragit ner på budgeten. Åtta personer från Region Östergötland åker till Visby för 68 000, enligt en sammanställning av föreningen Skattebetalarna.
Även den prioriteringen kan ifrågasättas, givet läget. Region Östergötland har en ekonomi i fritt fall. I september förväntas 640 medarbetare få besked om uppsägning.
Visserligen är 68 000 kronor inte några pengar i sammanhanget. Samtidigt ska inte signalvärdet underskattas.
Jämfört med Linköpings kommun är det dock en budgetresa som regionen genomför. Från Linköpings kommun åker sex personer, varav två politiker, till Almedalen. Kostnad: 132 000 kronor, vilket ändå är lägre än förra årets nota.
Vad får då invånarna i Linköping för pengarna? Det svar som kommunen ger Skattebetalarna låter som de flesta andra motiveringar för att medverka i Almedalen:
"Linköpings kommun deltar i Almedalen för att arrangera egna samt delta i andra arrangörers publika seminarier, delta i rundabordssamtal samt ha möten med nationella investerare och samverkanspartners."
Almedalens särskilda värde sägs också vara just det här – under dagarna ges unika möjligheter till möten. Men stämmer verkligen det?
Linköping är en av landets större och mer expansiva kommuner. De ledande politikerna och högsta tjänstemännen i Linköping kan knappast ha svårt att få till möten med "nationella investerare och samverkanspartners". Så varför åka till Visby för att träffa folk som går att träffa ändå, utan omaket att behöva armbågas med andra på rosémingel?
Ett motargument är att offentliga aktörers medverkan i Almedalen är en insats för demokratin. Att det är viktigt för det offentliga och öppna samtalet att bidra till politikerveckan.
Samtidigt har Almedalens betydelse minskat. Det är inte längre en märkeshändelse under en annars lugn period på det politiska året. Under senare år har partierna lagt alltmer krut på sina egna partiledares sommartal, som hålls på olika platser i landet.
Höga priser på övernattning och resor har även gjort att tröskeln har höjts för den intresserade allmänheten att ta del av programmet i Visby. Skärpta krav på säkerhet ökar också det distansen mellan beslutsfattare och allmänhet i Visby.
För politiker har Almedalsveckans storhet varit den låga tröskeln mellan väljare och valda. Utan den är det knappast försvarligt att lägga mycket tid och skattepengar på en mötesplats för sådana som kan träffas ändå.
Politikerveckan verkar även med tiden ha ändrat karaktär, till att bli mer av en företagsvecka. Samtidigt som allt fler ledande politiker nationellt gör en poäng av att inte medverka framstår medverkan bli allt viktigare för näringslivet. Det är talande att Linköpings kommun åker till Visby för att träffa investerare.
Almedalen har definitivt haft en unik och viktig roll i svensk politik. Men allting har sin tid. Nästa år bör nog östgötska kommuner och regionen strunta i Almedalen.