Klokt av finansministern att vilja sänka skatterna

Regeringens skattelättnader må vara små, men ändå värda att välkomna.

Finansminister Magdalena Andersson (S) promenerar Drottninggatan i Stockholm. Regeringen vill genomföra tre skattesänkningar med sammanlagt drygt tio miljarder kronor.

Finansminister Magdalena Andersson (S) promenerar Drottninggatan i Stockholm. Regeringen vill genomföra tre skattesänkningar med sammanlagt drygt tio miljarder kronor.

Foto: Johan Jeppsson/TT

Ledare2021-09-02 06:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Det händer mycket i Magdalena Anderssons (S) liv just nu. På onsdagen nominerades hon av första distriktet till att bli ny partiledare. På förmiddagen hade hon haft första pressträffen med information om innehåll i den budget hon som finansminister ska försöka få igenom.

Förslaget handlade om skattelättnader som ska gälla inkomster för både lön och för olika ersättningar. Tyngdpunkten sägs ligga på hushåll med små och medelstora inkomster. För vanliga löntagare och pensionärer verkar det handla om modesta sänkningar motsvarande som högst någon hundralapp i månaden. 

Men för personer som uppbär sjuk- och aktivitetsersättning kommer reformen innebära att stort ekonomiskt lyft. Regeringen vill ta bort det gap som fanns i beskattningen mellan sjukersättning och arbete. Tidigare har man tagit bort skillnaden i beskattning mellan arbete och pension. Den skillnaden kallades i retoriken för pensionärsskatt. Skillnaden mellan arbete och sjukersättning har ibland kallats funkisskatt. 

En grupp som berörs av reformen är nämligen personer med funktionsvariationer som inte kan arbeta. För många av dem innebär reformen skattelättnader på mer än 10 000 kronor om året. Det är något som flera intresseorganisationer har efterfrågat och som regeringen redan tidigare talat om att göra.

Att regeringen signalerar skattesänkningar är smart sett till att det närmar sig valår och att S måste få en majoritet för sin budget i riksdagen. Vänsterpartiet lär inte vara svårövertalade och Centern kommer få svårt att motivera ett nej till att sänka ”funkisskatten”. 

Överhuvudtaget finns det skäl att inte klaga när Socialdemokraterna sänker skatter. Det var bara någon vecka sedan som Stefan Löfven skyllde samhällsutvecklingen med våld och kriminalitet på Alliansens skattesänkningar. Men sanningen är att Sverige fortfarande tillhör de fem eller sex demokratiska länder i världen som har högst skattetryck. Samtidigt faller vi i rankningar över de flesta nyttigheter man kan få från skattepengar. Sjukvården, skolan, polisen, försvaret och infrastrukturen; listan kan göras lång. Sverige har blivit ett bevis för att de högsta skatterna inte med automatik ger den högsta välfärden.

Har Socialdemokraterna äntligen upptäckt detta? Knappast. Regeringen kommer presentera fler delar av budgeten fram till den 20 september. Nästa förslag kommer nog inte handla om skattesänkningar, någonstans kommer de rödgröna också vilja ta pengar.