Mycket av detta går det att förbereda samhället på så att effekten inte blir lika allvarlig. Det kräver dock att många kommuner gör mer än i dag.
I en rapport från SMHI (8/6) konstateras att vissa kommuner kommit långt i sitt arbete med klimatanpassning, medan andra ligger efter. Samtidigt bedömer hela 90 procent av landets kommuner att någon form av arbete behöver göras för att inga stora värden ska drabbas hårt av ett förändrat klimat. Vilken typ av åtgärder som krävs beror dock på var kommunen ligger. Till exempel är det inte så konstigt att kustkommuner generellt sett kommit långt i sitt anpassningsarbete, eftersom stigande havsnivå är en väntad utveckling.
Inte helt överraskande är resurser problemet för många, i synnerhet mindre, kommuner. När pengarna knappt räcker till omedelbara behov som skola och omsorg är det lätt att anpassning för framtida extremväder hamnar långt ned på att göra-listan. Även om det finns statliga bidrag och andra stöd att söka för klimatanpassning måste kommunerna ändå ta av sina egna resurser för både planering och stora delar av genomförandet.
Trots dessa dystra signaler från kommunerna försöker SMHI inspirera till handling. På hemsidan klimatanpassning.se presenteras goda exempel. Det berättas om anlagda våtmarker som fångar upp vatten utanför Västervik, släntförstärkning som förhindrar ras och skred i Sollefteå, och en anläggning i Säffle för utökad lagring av spannmål inför år med sämre skörd.
Även om de minsta av åtgärder kan vara nog så kostsamma för en mindre kommun är det åtminstone positivt att SMHI försöker vara en hjälpande hand. Hjälpen blir dock mer tveksam när helt andra åtgärder än direkt klimatanpassning får vara med bland de goda exemplen. Det kan handla om diverse konstprojekt, som ska vara forum för samtal om klimatförändringar eller utöka barns förståelse för miljön leder möjligen till ökad medvetenhet. Men sådana projekt har knappast någon effekt på kommunens faktiska förmåga att motstå extremväder.
När resurserna sinar och många viktiga ansvarsområden slåss om utrymmet måste de pengar som läggs på klimatanpassning faktiskt gå till sådant som direkt löser problem. Om en av kommunerna som i dag ligger efter i klimatanpassningsarbetet låter sin första åtgärd vara ett konstprojekt vore det knappast ett steg i rätt riktning.
Konstprojekt med diskussioner om klimatförändringar saknar inte värde, men de räddar inte gator och torg från översvämningar när skyfallen kommer.