”Säg vad man vill om kineserna, men de är åtminstone effektiva”. När pandemin först bröt ut var det många som imponerades av den kinesiska kommunistregimens påstådda handlingskraft. I ett populärt videoklipp som cirkulerade vid den tidpunkten visades hur ett enormt sjukhus byggdes upp helt från grunden på bara ett par dagar. Det var samtidigt som regeringar i väst stod handfallna medan sjukhusen och bårhusen snabbt fylldes upp.
Regimens agerande var dock i själva verket inte ens snabbt. Senare anklagades den för att ha undanhållit information om virusspridningen för omvärlden. Videoklipp som det om sjukhuset kanske fungerade som propaganda i stundens hetta, men för den som faktiskt funderade över innehållet försvann fascinationen kvickt. Ett sjukhus som byggts på två dagar lär inte stå kvar särskilt länge. Därtill går det bara att föreställa sig de omänskliga villkoren för arbetare på ett sådant bygge.
Sådan är den, diktaturens logik. Effektiviteten är blott en Potemkinkuliss.
Åter påminns vi om detta när Kina, efter år av rigorösa restriktioner, plötsligt släppte sin nollcovidpolitik. Landets invånare bokar utlandsresor i rasande fart, samtidigt som smittan fullkomligt skenar.
Detta har noterats av Europas stater, som en efter en inför restriktioner för Kinaresenärer. Däribland Frankrike, Italien, Spanien och Storbritannien, som inför obligatoriska covidtester. Hemma i Sverige har Folkhälsomyndigheten bett regeringen att införa krav på negativt covidintyg. Och i onsdags hölls ett toppmöte i Bryssel där restriktioner för Kinaresenärer stod högst på agendan.
Detta har fått kommunistpartiet att se rött. Restriktionerna ”saknar vetenskaplig grund och vissa metoder är helt oacceptabla”, hävdade Kinas utrikesdepartement, och hotade med att ”vidta motåtgärder” (SvD 3/1).
Vilken ironi! På bara några veckor slutade covidrestriktioner vara vetenskapliga, men bara för att demokratier ägnar sig åt dem.
Regeringen borde givetvis lyssna till Folkhälsomyndighetens önskan. Därtill vore det på sin plats ifall EU-länderna samordnade kring gemensamma restriktioner. Ända sedan pandemins början har Kina anklagats för att mixtra med statistik och underrapportera smittotal. Det är en taktik regimen glatt fortsätter med. Trots rapporter om överfyllda sjukhus är dödstalen fortsatt märkligt låga.
Gång på gång tappar de totalitära staterna ansiktet och det slår aldrig fel. Bakom Potemkinkulissen döljer sig lögner, maktfullkomlighet och människoförakt.