Kärnan i energipolitiken

Den nya forskningsreaktorn i Oskarshamn kan bli en nystart för svensk kärnkraft.

Ledare2014-08-16 03:29
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Regeringen presenterade i torsdags ett förslag för en ny forskningsreaktor för nästa generations kärnkraft som ska öppnas i Oskarshamn. Det är ett samarbete mellan KTH, Uppsala universitet och Chalmers. Det är ett utmärkt initiativ. Efter kärnkraftsomröstningen infördes 1986 en så kallad ”tankeförbudslag” i Sverige som förbjöd forskning som kunde användas i nya reaktorer. Fullkomligt absurt naturligtvis, att förbjuda forskare från att efter bästa förmåga försöka utveckla nya, säkrare och effektivare sätt utnyttja kärnkraften.

Den nya reaktorn kommer inte kunna användas kommersiellt bruk när den startas. Eller snarare om, då en rödgrön regering knappast kommer gå vidare med planerna. Den här nya typen av reaktorer, som kallas fjärde generationen löser många av de problem som finns i äldre kärnkraftverk. Risken för härdsmälta närmar sig nollstrecket och bränslet används upp till 100 gånger (!) så effektivt jämfört med reaktorer vi har i dag. Det innebär att halveringstiden för kärnbränslet som används blir avsevärt kortare och riskerna betydligt mindre.

Innebär detta också att uranbrytning kan börja i Sverige kan vi sitta på en guldgruva. Det har tagit tid för regeringen att komma överens kring den nya reaktorn. Det är inte så konstigt, kärnkraftsmotståndet är fortfarande starkt i alliansens gröna röst, Centerpartiet. Men ska man företräda en trovärdig miljöpolitik som är effektiv och minskar koldioxidberoendet är kärnkraft ett utmärkt sätt. Tyskland, som börjat avskaffa sin kärnkraft har ersatt den med smutsig kolkraft och rysk gas. Solkraft har också varit en energikälla som ökat kraftigt, men med en subventionskostnad som motsvarar ungefär en årlig svensk statsbudget.

Centerpartiets Annie Lööf har dock gått ut och hävdat att den nya forskningsreaktorn är en ”icke-fråga” eftersom det rör sig om just forskning och inte energipolitik. Skulle forskningen visa sig lyckosam och reaktorerna bli aktuella för energiproduktion i Sverige skulle det kräva ett politiskt beslut, men då uppger Lööf att Centerpartiet skulle säga nej till sådana reaktorer! Det är minst sagt märkligt. 100 gånger effektivare kärnbränsleanvändning med nära nollrisk för härdsmälta borde vända kärnkraftsmotståndet, även i dess mest ingrodda motståndsfickor.

Att regeringen vill satsa på kärnkraft innebär naturligtvis inte att satsningar på andra energikällor ska förbises. Men nog är det dags att lämna skräcken för det radioaktiva bakom oss och se in i framtiden.

Läs mer om