Lärare undviker ”känsliga” ämnen, som abort, klimatet och sexuell läggning. Det visar en rapport från Skolinspektionen, som undersöker hur skolor arbetar med kontroversiella frågor och lär ut skolväsendets värdegrund (där demokrati, jämställdhet och mänskliga rättigheter ingår). Myndigheten utgick ifrån årskurs åtta och nio i 30 skolor, i vitt skilda kommuner.
Resultatet blev nedslående. På 21 av skolorna brast arbetet. Bland annat just för att lärare aktivt undviker de kontroversiella frågorna. Men också för att eleverna drar sig undan för att göra sin röst hörd.
Därtill finns ett bekymmersamt könsgap kring hur frågorna diskuteras när de kommer upp på agendan. Skolinspektionen noterar att ”pojkarnas samtalsstil präglas av skämt medan flickorna tar samtalen på ett större allvar. Flickor blir provocerade av pojkarnas agerande i diskussioner och samtal, medan pojkarna generellt är relativt obekymrade”. Eftersom inget särskilt arbete tycks göras för att bryta könsskillnaderna menar myndigheten att motsättningarna mellan killar och tjejer ökar när ämnen blir kontroversiella.
Att detta tillåts ske i en tid där polariseringen mellan könen är värre än någonsin är illavarslande. När Svenska Dagbladet besöker en av de undersökta skolorna, Bredängsskolan i Stockholmskommunen Huddinge, pratar eleverna om den brittisk-amerikanske influencern Andrew Tate, ”som blivit sinnebilden av polariseringen på nätet” (SvD 23/1).
Den oroväckande populäre Tate har gjort karriär på att vara en så kallad ”mansguru” och vägleda vilsna grabbar i frågor som rör alltifrån kontakt med det andra könet till hur man tjänar pengar snabbt. Han har kontakter med den högerextrema sfären, men mest känd har han blivit för sitt gränslösa kvinnohat.
Tate har öppet beskrivit sig själv som ”sexist” och ”kvinnohatare”, samt hävdat att ”kvinnor tillhör mannen” och velat attackera kvinnor som anklagat honom för otrohet med en machete. I slutet av förra året greps han i Rumänien, misstänkt för människohandel.
Det torde vara överflödigt att förklara varför det är viktigare än någonsin att ämnen som kvinnors rättigheter finns inom undervisningen. Innan Tate bannlystes från TikTok i somras hade hans videoklipp setts nästan 12 miljarder gånger. Klippen har haft fortsatt massiv spridning även efteråt.
Lärare får inte ducka de viktiga frågorna, oavsett hur jobbig stämningen i klassrummet blir. Men här behövs även närvarande ledningar som ser till att det finns uppbackning och stöd. Hellre SO-Anders än Andrew Tate som vägledare i livet.