Kan vi prata om det här nu?

Upp med handen den kvinna som aldrig upplevt en oönskad hand på baken eller bröstet.

Hand på rumpa. Har många kvinnor upplevt.

Hand på rumpa. Har många kvinnor upplevt.

Foto: Leif R Jansson/TT

Ledare2016-01-12 11:37
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Polisens mörkande av de sexuella ofredanden vid ”We are Sthlm” är helt oacceptabelt. Under de två somrar som festivalen arrangerats har ett 40-tal anmälningar inkommit och runt 200 avlägsnanden har gjorts. Ändå har polisens officiella information varit att det gått lugnt till. Nu har det första åtalet väckts, mot en 15-årig pojke, för sexuellt ofredande och misshandel av två 14-åriga flickor.

Varför polisen mörklagt det som skett ska nu utredas, enligt rikspolischef Dan Eliasson. En orsak som angetts är att de unga förövarna har utländsk bakgrund och att polisen förtigit händelserna för att inte spä på främlingsfientlighet. Det är en anledning som även uppkommit i samband med trakasserierna i Köln under nyårsnatten, där över 500 anmälningar nu gjorts.

Vilket ursprung en gärningsman har får aldrig vara ett skäl att mörka ett brott. Det är ett svek mot brottsoffret och dessutom motverkar mörkandet sitt eget syfte. De främlingsfientliga sajterna har nu gått i spinn över att detta är bevis på invandringens problem. Det är sant att många pojkar och män som kommer till Sverige har bakgrund i länder där det är acceptabelt att behandla kvinnor kränkande.

Men sant är också att det accepteras även i Sverige.

Advokaten Elisabeth Massi Fritz skriver i Expressen (11/1) att ”som kvinna förväntas du acceptera och med en axelryckning avfärda och förminska när män tafsar och sexuellt ofredar dig […] ...och som man ibland även uppmanas till att se som en komplimang”.

I samma tidning skriver Jiang Millington (9/1) om sina erfarenheter av svenska mäns kvinnosyn: ”Att vissa miljöer är riskmiljöer såsom badhus, restauranger och uteställen är så självklart att jag reflexmässigt sätter upp en känslomässig skyddsmur”.

Det räcker att googla sextrakasserier i valfri stad så dyker fallen upp. Men Google hittar inte mörkertalen.

Enligt en undersökning som Friends gjorde 2014 har var femte flicka på högstadiet blivit utsatt för sexuella trakasserier. ”Det blir ett normaliserat beteende i vissa skolor, att killar får bete sig på det här sättet”, säger Lars Arrhenius, generalsekreterare på Friends (SVT 11/1).

När polisen mörkar brott av det här slaget inte bara skadar det förtroendet för myndigheten hos allmänheten. Det skickar också en signal om att sexuellt ofredande inte tas på allvar, att det räcker att ”prata lite med grabbarna”. Den attityden håller inte, vare sig inom polisen eller i skolan, på arbetsplatser, dansställen eller var än människor vistas tillsammans.

Att trakasserierna under "We are Sthlm", i Kalmar, på Eriksdalsbadet och i Tyskland kommer upp till ytan är positivt. Bara genom att belysa, diskutera och straffa den här typen av beteende kan en förändring ske. Det är sorgligt att vi inte kommit längre.

Läs mer om