Enligt SAS beräknas de inställda flygen ha inneburit förluster på mellan 100 och 130 miljoner kronor per dag och påverkat uppemot 30 000 passagerare varje enskilt dygn (SvD 19/7). Men det är ingenting mot vad det kostat i förlorat förtroende.
Hans Sjögren, som är professor i ekonomisk historia, konstaterar att SAS har en strejkkultur. Sjögren har räknat - de senaste 17 åren har SAS haft 176 konflikter, alltså mer än tio per år! Han resonerar att strejkerna ofta slutat framgångsrikt för de anställda eftersom det alltid funnits statliga pengar att skjuta till (SvD 18/7). I juli berättade dock näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson att staten inte kommer gå in med pengar i SAS mer (SvD 12/7). Med det statliga stödet försvinner också företagets särställning på marknaden. Det öppnar upp för andra aktörer.
SAS oförmåga att lösa konflikter ger ett opålitligt intryck. Varför flyga med SAS om det bara betyder köer och en inställd resa? Samma sak kan sägas om Arlanda, där köerna varit ofantliga. Försenade avgångar påverkar inte bara SAS och deras passagerare, utan även de 47 andra flygbolagen, som också flyger till och från Arlanda. Återkommande strul på Arlanda kan leda till att passagerare men framför allt flygbolag väljer bort Arlanda till förmån för andra, mindre flygplatser som SAS oftast inte flyger från.
Som alternativ finns till exempel Linköping, som redan är Sveriges flyghuvudstad. Linköpings flygplats ligger inte bara i en av Sveriges mest tätbefolkade regioner, utan även nära E4:an och väldigt praktiskt mitt emellan Göteborg, Malmö och Stockholm.
Arlanda är fortfarande Sveriges största flygplats med råge, men resandet från Arlanda har faktiskt minskat sedan 2017, alltså redan innan pandemin, enligt siffror från Transportstyrelsen. Samtidigt har Linköpings flygplats vuxit stadigt över tid. Den byggdes ut 1987, 2003, 2007 och nu igen 2022 för att kunna ta emot fler resenärer.
Flera flygplatser som byggs idag byggs redan med intentionen att bli mindre än en klassisk flygplats. Till exempel byggs den nya australiensiska flygplatsen ”Badgerys Creek Airport” utanför Sydney som tack vare smarta lösningar och bra planering kan bli mindre, mer effektiv och full med modern teknik. Det kostar mindre att bygga, är effektivare för passagerarna och är bättre för miljön.
Pandemin förändrade samhället med raketfart, allt skulle göras hemifrån. Det är bara en tidsfråga innan den förändringen sprider sig även till flygindustrin. För passagerare som är trötta på att köra flera timmar för att sedan stå i långa köer till vad som ändå kommer vara ett inställt flyg kan nya alternativ komma ytterst välkommet. Kanske blir SAS-strejken startskottet på storhetstiden för Linköping City Airport.