Hotet mot demokratin blev politikerna själva

Ingen är immun mot korruptionens logik. Inte ens svenskar.

Alla gillar pengar. Inte minst politiker.

Alla gillar pengar. Inte minst politiker.

Foto: Martina Holmberg/TT

Ledare2022-08-18 19:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

”Vi har ju inga marginaler i trovärdighet här. Skulle det komma en sådan artikel mitt i brinnande valrörelse och vi missar riksdagsspärren, så skulle jag aldrig förlåta mig själv.”

Citatet kommer från Lisa Flinth, ansvarig för strategiska ledningsstöd hos Liberalerna. Det kunde höras i Tv4:s nya Kalla fakta-dokumentär, som avslöjar hur politiska partier fuskar med den svenska korruptionslagstiftningen (18/8).

En affärsman ringer upp var och en av partierna och påstår sig vilja donera en stor summa pengar anonymt. Enligt lagen måste varje parti öppet redovisa namn på den person som vill donera mer än 24 150 kronor. Detta för att dolda pengar inte ska påverka politiken.

V, C och MP påpekar detta för affärsmannen och därmed är ärendet avslutat. De resterande partierna tävlar om vem som kan hitta det mest motbjudande sättet att agera i den gråzon som lagstiftningen erbjuder. Anlita en bulvan? Använda en konsult som mellanhand? Stiftelseupplägg? Dela upp donationen på enskilda kandidater? Enbart fantasin sätter gränser.

För den som värnar demokrati och transparens är varenda sekund av programmet en plåga.

Det mest anmärkningsvärda? För det första att Sverigedemokraterna direkt vid första kontakt påstår att det finns ett färdigt upplägg, eftersom frågan kommit upp förut. För det andra att Liberalerna hävdar att ”detta drog i gång en process hos oss”. Och för det tredje att Socialdemokraterna direkt och utan att rodna använder ordet ”bulvan”.

Det visar att reaktionen på Kalla faktas kontaktförsök inte är en engångsföreteelse och att viljan att slira med såväl regelverk som moral är en del av den interna kulturen. Det finns all anledning att tro att liknande förekommer hos de andra berörda partierna.

Sverige brukar räknas till ett av de minst korrupta länderna i världen. Det har lett till en slags allmän uppfattning om att korruption inte förekommer i vårt land, utan blott något reserverat för Östeuropa eller Latinamerika. Och där den trots allt träder fram viftas den undan eller beskrivs i förmildrande ordalag som ”vänskapskorruption”.

Svenskar är människor, precis som alla andra. Vi är inte immuna mot maktmissbruk, längtan efter snabba cash eller viljan att tjäna egenintresset på bekostnad av andra. Trots att vi har ett omfattande regelverk ser vi nu att den som vill kringgå det också kan göra det.

Kalla faktas avslöjande är en ballistisk missil rätt in i valrörelsen. Det är framför allt högersidan som gjort i byxorna. Huruvida priset blir en borgerlig valförlust får väljarna avgöra. Klart är att den största förloraren är demokratin.