Justitieminister Morgan Johansson (S) har fel när han skyller på kommunerna. Det är staten som har ansvar för brottsbekämpning.
Aldrig tidigare har svenska folket varit så bekymrade över brottsligheten. Hela 44 procent anser att lag och ordning är den viktigaste politiska frågan (AB 18/5).
Det kan tyckas märkligt att lag och ordning kommer högst när det ekonomin bromsar in, priserna stiger och inflationen står för dörren. Borde folk inte bry sig mer om plånboken? Historiskt har det ju alltid varit plånboksfrågorna – ekonomin – som avgjort val.
Förklaringen ligger nog i att allt fler människor upplever brottslighet och otrygghet in på bara skinnet. Gängkrigen, hedersvåldet och skjutvapenvåldet är det som får mest utrymme i media.
Men därunder finns en annan mer vardagsnära brottslighet som drabbar ännu fler. Rånen mot ungdomar har enligt Brottsförebyggande rådet mer än fördubblats sedan år 2015. Statistik från organisationen Svensk handel visar hur butiker blivit mer och mer brottsutsatta. Stölderna i butik har fördubblats sedan 2010. Något som också blivit vanligare är att personer är hotfulla mot personalen. Det har lett till att 40 procent av butiksägarna säger sig ha svårt att behålla personal och 50 procent säger att de märker att kunder undviker vissa tider när det är risk för stök i butiken.
Siffrorna skvallrar om hur vanligt folk tvingas anpassa sina liv efter kriminaliteten. Inte konstigt då om brottsligheten ses som det viktigaste politiska problemet i Sverige.
När Morgan Johansson skulle kommentera utvecklingen sa han att Sverige idag har fler poliser än tidigare och att det nu är kommunerna som måste göra mer. Dessa gick enligt justitieministern med 52 miljarder ”i vinst” och kunde därför satsa mer på skola, socialtjänst och fritidsverksamhet. (SVT 31/5)
Man kan nog fråga sig om ens justitieministern själv tror på vad han säger. Sverige har fortfarande Europas näst högsta skattetryck. Vår skola är dyrare än många andra jämförbara länders, socialtjänsten är mer utbyggd än på kontinenten och tillgången till organiserad fritidsverksamhet också större än i kanske något annat land.
Däremot har vi enligt Eurostat EU:s tredje lägsta polistäthet. Den har dessutom minskat under Morgan Johanssons tid som justitieminister. Det finns visserligen drygt 21 000 poliser idag mot drygt 20 000 år 2014. Men samtidigt har antalet människor som lever i Sverige ökat. Polistätheten idag är 205 poliser per 100 000 invånare mot 206 för åtta år sedan. Och polisen – det är statens ansvar.
Sverige har det mest förekommande skjutvapenvåldet men bland den lägsta polistätheten i EU. Till och med regeringen borde se sambandet.
Mathias Bred är ledarskribent vid Svenska nyhetsbyrån