Jomshof kommer aldrig bli som Bamses Vargen

Richard Jomshof (SD), kommer inte att bli lugn bara för att Moderaterna skyddar honom. Det fungerar bara i Bamsetidningar.

Sverigedemokraten partisekreterare Richard Jomshof är ordförande i riksdagens justitieutskott, men nu har oppositionen gått ut med att de vill rösta om att avsätta honom. Sverigedemokraten har fått mycket kritik på sistone över uttalanden han gjort, bland annat på sociala medier.

Sverigedemokraten partisekreterare Richard Jomshof är ordförande i riksdagens justitieutskott, men nu har oppositionen gått ut med att de vill rösta om att avsätta honom. Sverigedemokraten har fått mycket kritik på sistone över uttalanden han gjort, bland annat på sociala medier.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ledare2023-08-15 05:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Bamsetidningen, alltså den om världens starkaste björn, firar femtio år i år. I ett halvt sekel har Rune Andréassons karaktärer varit en standard i många svenska hem. Trion Bamse, Lille Skutt och Skalman har varit med sedan det första äventyret, medan karaktärer som Brumme-Lisa, Brumma och Reinard Räv kommit senare.

Vargen har också funnits sedan den första tidningen, men har förändras mycket genom åren. Han har gått från världsmästare i elakhet och seriens mästerskurk, till snäll. Han har slutat kidnappa, stjäla och förstöra för karaktärerna på Kullarna.  

En bidragande faktor till det är Bamse. Varje gång Vargen är elak så väljer världens starkare björn att förlåta honom istället för att fängsla honom, och ofta blir den enda konsekvensen att han får vara med att leka istället. Efter alla år av vänlighet lämnar han så småningom den kriminella banan.

Men Sverigedemokraterna är inte Vargen och Moderaterna är inte Bamse.

Bara för att Moderaterna samarbetar med Sverigedemokraterna borde de inte bagatellisera saker som SD gör. M kommer inte göra att Sverigedemokrater som Richard Jomshof och Björn Söder slutar tweeta galna saker, bara för att de försvarar dem. 

Oppositionen, det vill säga Centerpartiet, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, uppgav på en pressträff på måndagen att de kommer att kräva en omröstning om Jomshofs (SD) ordförandeskap i justitieutskottet vid dess nästa sammanträde 31 augusti. Bakgrunden är några av de uttalanden Jomshof gjort på sistone, bland annat om islam. 

Moderaterna gräver bara ner sig i ett hål genom att antingen vara tysta eller försvara handlingar som absolut inte hade varit okej om en annan av regeringsunderlagets riksdagsledamöter sa dem.  

Att ta stöd av SD är en sak, men M behöver inte vara tysta när saker händer. Samarbeta med SD när ni har ett gemensamt mål, men acceptera inte vilka uttalanden som helst. Det är bra att oppositionen testar utskottets förtroende för ordföranden.

Annars kommer Jomshof snarare bli som Krösus Sork än som Vargen, och tjäna på situationen.

Statsminister Ulf Kristersson var på TV4 Nyhetsmorgon häromveckan med anledning av att Björn Söder sagt att Pride normaliserar pedofili. Kristersson sa då att det är ett oacceptabelt uttalande. Det borde han säga mer. Det visar på att även om M samarbetar med SD, så är de inte SD. Det är en viktig skiljelinje.

Omröstningen är en historisk händelse. Det här är första gången sedan Sverige fick en enkammarriksdagen som ett utskott försöker avsätta sin ordförande. Oavsett om han avsätts eller inte kommer det råda delade meningar mellan väljargrupper vad som var rätt och inte. Ofta tänker jag att många vuxna skulle må bra av att läsa “Bamses skola om källkritik” (nr 2 2017). 

Ibland behöver man samarbeta med folk man inte delar åsikter med, men man behöver inte vara världens snällaste björn mot dem för det.