"Jämlikhet kan vara olika saker"

Det finns fler och mer svåröverstigliga hinder till en jämlik vård än kostnader.

Ledare2014-09-10 03:45
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Correns ledarsida, Sveriges läkarförbund, åtskilliga enskilda läkare och Kristdemokraterna. Alla anser de att det är dags att förstatliga den svenska sjukvården. Varför driver Moderaterna inte längre frågan, Marie Morell (M), landstingsråd i Östergötland?

- Sverige har en hög kvalitet på sjukvården till en låg kostnad. Kommer ett förstatligande att lösa grundproblemet – bemanningsfrågan?

Sverige lider av läkarbrist. Medan läkarförbundet tror att en statlig organisation skulle tillgodose personalförsörjningsbehovet bättre, tror Morell tvärtom. Ju mer specialiserade sjukhusen blir - en utveckling som vi går mot ändå, enligt landstingsrådet - ju mer dränerade skulle vissa sjukhus bli på specialister eftersom sjukvården är mer läkarnas marknad än sjukhusens.

Är bemanning verkligen politikernas sak att avgöra? Är inte det att låta klåfingrigheten gå för långt ner i verksamheten?

- Där har du en tydlig skiljelinje mellan Alliansen/Vrinnevilistan och de rödgröna partierna. Kritiken från Socialdemokraterna är att vi inte styr tillräckligt.

Marie Morell håller med om att bemanningsbeslut inte hör hemma på den politiska nivån. Där ska i stället budgetbesluten fattas. Demokrati och tyngd i besluten är ofta argumenten för att dra vartenda ärende till fullmäktige. Men ju högre upp i instanserna som besluten tas desto mer komplicerade och trögrörliga är de sedan att ändra på när förhållandena förändras.

För en tid sedan röstade oppositionen igenom avgiftsfri mammografi. Tidigare kostade undersökningen 140 kronor. Marie Morell säger att det återstår att se om fler kvinnor låtit undersöka sig på grund av att avgiften är borttagen. Det vill säga, går ojämlikhet går att bota med avgiftsfria vårdbesök? Tandhälsa hos barn ett tydligt exempel på att det inte funkar. Tandläkarbesök är avgiftsfria för alla upp till 19 års ålder. Ändå skiljer sig tandhälsan markant åt mellan barn i olika socioekonomiska områden.

Det finns förmodligen andra, mer svåröverstigliga hinder till varför hälsovården inte når ut till alla. Kommunikationsbarriärer, exemplifierar Morell. Alla som får den förstår inte vad kallelsen till mammografi betyder, och av dem som kommer så förstår inte samtliga vad den innebär. Och personalen som tar emot har inte på förhand fått information om att patienten inte är insatt. Kanske hade de där pengarna som nu läggs på ”gratis” mammografi gjort bättre nytta på att förbättra kommunikationen mellan sjukvård och allmänhet, liksom mellan sjukvårdens olika avdelningar.

- För jämlikhet kan vara olika saker, säger Marie Morell.

Utbildning är det som visat vara den absolut viktigaste faktorn för god hälsa och långt liv. Är du påläst och kunnig så är du det i alla möten, vare sig det är i sjukvården, skolan eller på banken för att diskutera bolåneräntor. Och så sätter landstingsrådet saken i ett annat perspektiv: Hur ser jag på mig själv? Om jag anser det inte är ”jag” att gå omkring och ha ont utan att jag är värd att må bra, så är jag mer benägen att kräva det och söka hjälp. Men om jag känner att samhället är emot mig, jag kanske har haft det dåligt hemma under uppväxten och fått lära mig att inte må särskilt bra, då är det svårare.

- Hur kommer man åt det?

Läs mer om