Inte en enda Davidsstjärna ska gömmas undan

Hamas hotar judar även utanför Israel. Rädslan är tyvärr befogad.

Svenska judar uppmanas nu att dölja sina Davidsstjärnor och andra judiska symboler.

Svenska judar uppmanas nu att dölja sina Davidsstjärnor och andra judiska symboler.

Foto: Martin Schutt/TT

Ledare2023-10-15 05:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Bär inte Davidstjärna, kippa och tala inte hebreiska. Det är råden som judiska församlingen i Göteborg har skickat till sina medlemmar. 

Inte undra på att rädslan sprider sig efter Hamas terror i Israel. Redan i helgen arrangerades det i flera svenska städer manifestationer och firanden av Hamas attacker. I ett tal har Khalid Mashal, ledare för Hamas diasporaadministration, uppmanat muslimer över världen att "visa ilska", särskilt i dag – “the Friday of Al-Aqsa flood” (Reuters, 11/19). Det är dags att praktisera jihad, heligt krig, var Mashals budskap.

Attackerna mot judar har återkommit i islamistiska terrordåd i Europa. Några exempel: 2014 attackerades judiska museet i Bryssel, fyra personer dödades. I början av 2015, efter att den franska satirtidskriften Charlie Hebdos redaktion utsattes för en massaker, attackerades en kosherbutik i östra Paris. Fyra i gisslan dödades. 

En kort tid senare utsattes kulturhuset Krudttønden i Köpenhamn för beskjutning i jakt på den svenske konstnären Lars Vilks. Vilks överlevde den gången, till skillnad mot filmaren Finn Nørgaard. Samma mördare gick timmar senare till synagogan i centrala Köpenhamn och sköt ihjäl judiske Dan Uzan när han obeväpnad vaktade en konfirmationsfest.

Konstnärer, tecknare, lärare och författare blir måltavlor för att de anses ha hädat mot islam. För judar räcker det med att vara judar. Efter dåden mot civila israeler uppmanar nu alltså Hamas-profilen Khalid Mashal anhängare i fler länder att ”visa vrede”. 

Ingen borde ha missat förekomsten av antisemitism på även svenska skolor och torg. När en reporter på SVT:s Uppdrag granskning för några år sedan klädde sig i kippa och Davidsstjärna, och gav sig ut på Möllevångstorget i Malmö, ropades det "judisk skit" och "judedjävul". På Rosengård angreps tv-teamet av en mobb och fick fly från platsen. 

Nu säger Mira Kelber, ordförande för Judisk Ungdom i Malmö, att hon och andra judar "uppmanas att ta av oss våra Davidsstjärnor och våra judiska symboler under den närmaste tiden” (SR, 11/10). För att den närmaste tiden inte ska bli en evighet behöver fler agera mot antisemitismen. Svenska gator och torg ska förknippas mer med kippavandringar än med firanden av Hamas terrorattacker. I stället för att judar ska ta av sig judiska symboler borde fler icke-judar bära dem för att ge stöd. 

Stöd för dem som är måltavlor för hat och terror, bara för att de är judar.

Sakine Madon är politisk chefredaktör för Upsala Nya Tidning.