Konspirationen är det planerade folkutbytet

Mattias Karlsson (SD) gör sig dummare än han är.

Sverigedemokraternas Mattias Karlsson kritiserar hellre Kalla Fakta än folkutbyteskonspirationen.

Sverigedemokraternas Mattias Karlsson kritiserar hellre Kalla Fakta än folkutbyteskonspirationen.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ledare2023-04-04 05:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

TV4:s Kalla Fakta har tagit del av ett två år gammalt dokument från Insamlingsstiftelsen för svensk konservatism där det bland annat står att en elit försöker ersätta svensk kultur med radikal islam. Eftersom SD-toppen Mattias Karlsson varit involverad – hans tankesmedja Oikos har finansierats av Insamlingsstiftelsen – ställer Kalla Fakta frågor om hur han ser på påståendena i dokumentet som sågas av kritiker. 

Christer Mattsson, docent vid Göteborgs universitet, säger till TV4 att det innehåller högerextrema budskap och bygger på konspirationsteorierna om ett folkutbyte och den djupa staten. Mikael Odenberg, tidigare moderata försvarsministern, kallar texten för "rappakalja". Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin använder uttrycket "befängt".

Karlsson själv försvarar sig med att det inte var ett färdigt dokument, att han inte står bakom alla formuleringar, och att de experter Kalla Fakta låtit granska dokumentet ju är politiska motståndare. På Twitter raljerar han vidare över att ha "fått lära mig att massinvandring absolut inte ökar andelen icke svenskar i landet samt att makthavare absolut inte haft någonting med migrationspolitikens utformning att göra", och han tackar för att ha botats från "konspirationsteoretiska villfarelser".

Men det är naturligtvis ingen som förnekar att Sverige har haft en stor invandring och att det har haft en betydande påverkan på samhället. Det som är konspiratoriskt är påståendet att det finns en elit med en uttänkt plan att byta ut det svenska folket. Att det skulle finnas en lömsk strategi att radera den svenska kulturen och identiteten.

Tidigare visade det sig att Mattias Karlsson gav ekonomiskt stöd till Svenska kulturstiftelsen, ledd av Richard Sörman som numera arbetar på SD:s webb-tv-kanal Riks (25/9, Expo 2021). Sörman hade vid tillfället skrivit inlägget "Jag vill att de åker hem" om människor från Mellanöstern och Afrika (3/6 2021). Där beskrev han att han hamnat vid en sjö nära Björklinge, att "alla som befann sig på badplatsen var invandrare" och att det var "djupt obehagligt". Uppland - men utan svenskar. Han använde uttrycket "folkutbyte" och hade påstått att politiska motståndare försöker "utplåna vår etnicitet".

Sverigedemokraternas partiledning talar gärna om "nolltolerans mot rasism" och att människor oavsett bakgrund kan bli svenskar. Samtidigt frodas folkutbyteskonspirationen – i den egna partikretsen.

Sakine Madon är politisk chefredaktör på Upsala Nya Tidning.