Under tisdagen lät regeringen meddela att nya restriktioner införs lagom till julafton. På en presskonferens listade statsminister Magdalena Andersson (S), socialminister Lena Hallengren (S) och finansminister Mikael Damberg (S) ett batteri av åtgärder för att minska smittspridningen av den nya coronavirusvarianten omikron.
Listan är omfattande och innehåller allt från hemarbete till krav på sittande sällskap på restauranger och krogar. För enskilda medborgarna kommer detta som en oönskad julklapp efter en period av någorlunda normalt samhällsliv. Värre är det för näringslivet, som precis börjat återhämta sig efter pandemins katastrofsiffror. Att begränsa antalet besökare på mässor, museer och i affärer till en person per tio kvadratmeter må låta som en rimlig åtgärd ur smittskyddsperspektiv, men det innebär kraftigt minskade intäkter för företag och verksamheter.
De ekonomiska stödpaket till idrotten, kulturen och näringslivet som presenterades är en nog så viktig nödåtgärd, men utarmar statsfinanserna och är inte hållbara på lång sikt. Dessutom behöver företagen förutsägbarhet – hur länge ska besöksbegränsningarna vara? Hur ska affärsplaner och budgetar för 2022 se ut?
Efter tisdagens presskonferens finns ingen pålitlig bortre tidsgräns att förhålla sig till. Andersson meddelade att restriktionerna nu införs för att ”vinna tid” i väntan på att tillräckligt många får sin tredje vaccinspruta, men kom inte med något tydligt besked för när detta kan antas vara klart.
Hittills är endast en fjärdedel av Sveriges vuxna befolkning vaccinerad med tre doser. Det finns utrymme för att öka vaccinationstakten. Folkhälsomyndigheten gav nyligen klartecken för att korta tidsintervallet mellan andra och tredje dosen från sex månader till fem månader, förutsatt att det finns tillräckligt med vaccin.
Statistiken talar sitt tydliga språk – det är betydligt fler ovaccinerade som behöver vård för covid-19 än vaccinerade. Vaccin skyddar mot allvarlig smitta och minskar även risken att bli smittad och sprida smitta vidare. Därför är det anmärkningsvärt att regeringen inte nämner vilken strategi den har för att se till att det finns tillräckligt med vaccindoser och övriga resurser till vården för att öka vaccinationstakten.
Om restriktionerna nu ska vara tillfälliga åtgärder för att bromsa smittspridningen i väntan på en högre vaccinationstäckning vore det klädsamt om Andersson även meddelade hur hon ämnar se till att den blir verklighet.