Det brukar sägas att vi i Sverige har en bra abortlagstiftning. Det stämmer, i det stora hela. Lagstiftningen, som varit på plats sedan 1974, tillåter kvinnor att göra fri abort till och med vecka 18. 85 procent av alla aborter genomförs dock före vecka nio (RFSU).
En existentiell kamp för kvinnans rättighet till sin egen kropp vanns alltså för 48 år sedan. Den medicinska utvecklingen har hunnit långt sedan dess. Det har därför funnits all anledning att se över och modernisera aborträtten.
Det är precis detta som är på väg att hända i Sverige.
I onsdags röstade nämligen riksdagen ja till att utreda tillåtelse för hemaborter. Förslaget kommer ursprungligen från M, C och L och har stöd från bland annat Vårdförbundet och Barnmorskeförbundet. Själva konceptet stöds även av Världshälsoorganisationen.
Vid tiden för den nuvarande lagstiftningen var varje abort ett kirurgiskt ingrepp. I dag är nio av tio aborter medicinska. Ändå måste den första dosen intas på klinik, även om den andra delen av behandlingen kan genomföras i hemmet. Skulle förslaget träda i kraft kan hela proceduren göras hemma.
En kvinna behöver då inte vänta för att få tid på en abortmottagning. I stället kan hon enkelt få ut recept via till exempel en nätläkare, hämta ut läkemedlet på närmaste apotek, och sedan inta det i en lugn och trygg miljö hemmavid.
Under pandemin provade Storbritannien och Frankrike konceptet. Det fungerade väl. Den brittiska läkarföreningen FSRH redovisade att aborterna kunde utföras i ett tidigare skede, väntetiderna minskade – och ingen behövde läggas in för vård. 80 procent av kvinnorna föredrog hemabort framför sjukhus.
Uppfattningen om att aborter är svåra och riskabla att genomföra härstammar förmodligen från en tid då de faktiskt var det. Dessa gammalmodiga föreställningar snarare stjälper än hjälper i modern tid. De omyndigförklarar kvinnan och befäster bilden av henne som inkapabel att själv hantera de beslut som rör hennes kropp.
Abort kan vara en dramatisk upplevelse för vissa, men långt ifrån alla. Särskilt när det rör sig om tidiga aborter – vilket de flesta är. Förslaget i fråga innebär att möjligheten till konsultation ska finnas. För de kvinnor som behöver extra stöd bör det finnas möjlighet att träffa en kurator.
En annan fördel är att vårdens resurser frigörs. I en tid av patientköer och överbelastad personal är detta ingen liten sak. 2020 utfördes omkring 34 600 aborter i Sverige (RFSU).
Enigheten mellan partierna är glädjande. Förhoppningsvis blir förslaget verklighet i sinom tid. För valfriheten i tiden.