Stämningen var på topp på Saab Arena under gårdagen. Ungdomsförbundens samtliga ordföranden drabbade nämligen samman i valdebatten för Linköpings gymnasieelever.
Visst, ibland blev det ett glapp mellan debattörerna och åhörarna. Ordförandena som vanligtvis knarkar politik dygnet runt kanske inte borde slänga omkring sig med koncept som reduktionsplikt, den danska straffskalan och EU:s energimarknad när en del av publiken fortfarande kastar pappersflygplan.
Men det spelar ingen roll i längden. De flesta elever hängde med. Inte minst när de via en app kunde rösta vem som vann duellerna. Och självklart möttes östgötadöttrarna Lisa Nåbo (SSU) och Matilda Ekeblad (MUF) av rungande applåder.
Evenemang som detta har en viktig samhällsfunktion.
2018, förra valåret, uppgav 30 procent av alla politiker att de drabbats av hot, våld och trakasserier (Brå). Det är en ökning sedan förrförra valåret 2014. Yngre politiker utsätts oftare än äldre och kvinnor utsätts oftare än män. Lena Langlet, chef på demokratisektionen på Sveriges kommuner och regioner säger till P3 Nyheter att "Det vi fått signaler om under den här valrörelsen är att det är svårt att få folk att ställa upp och att man är orolig för att utsättas för hat och hot i valstugor eller under kampanjer" (11/8).
Allt färre engagerar sig politiskt. För 30 år sedan engagerade sig var tionde vuxen i ett av riksdagspartierna. Numera är det bara var trettionde (SvD 3/9). Denna utveckling beror såklart inte enbart på hat och hot. Engagemangsviljan i civilsamhället har sjunkit de senaste decennierna, vilket kan ses som en allmän tendens för individualisering.
Det är på sikt en skadlig utveckling. Demokratin förutsätter att det finns politiker som vill ställa upp. Och ska demokratin vara levande på riktigt krävs generationsskiften med jämna mellanrum.
Att vara politiker är ett otacksamt jobb. De flesta är trots allt inte högarvoderade riksdagsledamöter, med höga löner och möjlighet till ett glassigt liv i huvudstaden. I stället är de fritidspolitiker som ofta behöver lägga värdefulla kvällar och helger på att fullfölja sitt uppdrag. Det är knappast en glamourös tillvaro.
De som trots förutsättningarna väljer att engagera sig är eldsjälar. Initiativ som måndagens valdebatt är därför helt nödvändiga och vi behöver fler sådana även när det inte är valår. Våra unga brinner för ämnen som också är vår tids ödesfrågor – som tryggheten, klimatet och försvaret. Genom att synliggöra politikens möjligheter är chansen att fler börjar engagera sig också större.