Hela rättskedjan måste hålla trycket

Regeringen lägger fram ett förslag om snabbare lagföring för vissa brott. Intentionen är god, men hela rättskedjan måste stärkas.

Ledare2022-07-20 05:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Snabbare lagföring är en arbetsmetod Polisen använder sig av vid enklare brott där brottet utreda direkt vid ingripandet. För att ett brott ska kunna handläggas inom snabbare lagföring finns några kriterier. Förundersökningen ska ledas av polis och brottet ska vara enkelt att utreda. Brottet får ha högst tre års fängelse i straffskalan och gärningspersonen ska vara påträffad på eller i närheten av brottsplatsen.


Lagförslaget innebär ett krav på att tingsrätterna att avgöra dessa brottmål skyndsamt. Därigenom kommer tiden mellan brott och dom förkortas för de brott som ingått i ett snabbförfarande. Det är ett bra steg framåt för att minska antalet förundersökningar som läggs ned. 

År 2021 uppklarades endast 13 procent av alla anmälda brott. Ju snabbare handläggning desto fler lösta brott. Vittnen minns dessutom bättre ju snabbare de får möjlighet att redogöra för vad de sett, och domstolen får bättre underlag för sitt avgörande. Därtill får Polisen mer tid över att hantera fler ärenden. Men att snabba upp en del av rättskedjan hjälper inte om resten inte hänger med.

Polisen har svårt att fylla platserna på Polishögskolan och antalet poliser per invånare är lågt jämfört med befolkningsmängden. Med en beläggning på 109 procent på våra anstalter som sammanfaller med det högsta antalet inskrivna sedan 2013, är belastningen på Kriminalvården redan stor. Det leder även till att tiden mellan dom och påbörjat straff kan bli lång. Att regeringens förslag leder till uppdelad handläggning av åtal och fler deldomar sätter därutöver större press på systemet, då en återfallsbrottsling kan hamna inför rätta fler gånger än i dag.


Dessvärre leder inte förslaget till att påföljderna av den upprepade brottsligheten blir kumulativa eftersom domstolen fortfarande ska ta hänsyn till tidigare domar när påföljden bestäms. Det kan till och med leda till att domstolen dömer till ett mildare straff än vad som är föreskrivet för brottet.
Den orimliga straffrabatten som mängdbrottslingar åtnjuter borde istället avskaffas och varje brott dömas efter sitt fulla värde.
Kravet på skyndsamhet i handläggningen av brott av ringare art kan leda till att dessa brottmål prioriteras av tingsrätterna. Det är viktigt att tillse att detta inte leder till att större och mer komplicerade brottmål prioriteras ned. Alla brott förtjänar adekvat straff och en snabb handläggning borde vara normen vid all typ av brottslighet.

Ett litet steg i rätt riktning men en stor reform inom brott och straff borde stå på programmet hos den kommande regeringen.