Vadstena har allt som kännetecknar en pittoresk småstad. Naturskönt läge. Rik historia. Vackra hus. Levande stadskärna. Det är inte undra på att turisterna flockas på sommaren.
Men precis som på andra populära orter för turister märks en växande konflikt mellan fastboende och besökare. I Vadstena är parkeringsplatserna i stadskärnan något som ställer frågan på sin spets – om vad som är viktigast, turister eller bofasta?
I Vadstena har det nyligen hörts förslag på att ordna en parkering för turister i utkanten av stan. Detta för att göra det enklare för boende i innerstaden att kunna parkera.
Kommunens samhällsbyggnadschef Rebecka Bäck säger dock att det inte är meningen att man ska stå på en parkering i centrum under längre perioder. I stället är parkeringarna främst för besök och kortare vistelse. Därför har det införts krav på P-skiva, även om parkeringen är gratis för alla.
Men hade det inte varit parkeringarna som man bråkat om i Vadstena hade det nog varit något annat. För överallt dit många turister söker sig märks ett ökat ifrågasättande från bofasta.
I helgen protesterade tusentals från södra Spanien i Malaga mot massturism. Demonstranterna ville uttrycka sitt missnöje över att lokalbefolkningen har svårt att få tag på bostäder, när många hyrs ut till turister.
Liknande tongångar hörs även på närmare håll. När SVT nyligen intervjuade gotlänningar inför den stundande turistsäsongen hördes ett missnöje från många. Vi vill inte ha hit fler turister, var en uppmaning.
Så även om besöksnäringen är en oerhört viktig inkomstkälla och jobbskapare på många orter så verkar det alltså kunna bli för mycket av det goda under högsäsongen.
Argumenten mot turismen är desamma över i stort sett hela världen. Det blir för många människor på en plats, vilket stoppar upp trafik, fyller parkeringsplatser och sliter fysiskt på städerna. Alltför många turister höjer även priserna på allt från bostäder till restauranger. Sammantaget blir det svårt att bo och verka på de populära turistdestinationerna.
Kanske är det ifrågasättande som hörs i Vadstena och på Gotland också bara en försmak av vad som väntar. Klimatförändringar förväntas leda till att fler turister söker sig till Sverige. Och ökar trycket kan vi komma att märka alltmer av de problem som massturism för med sig. Stora destinationer – som italienska Venedig och spanska Barcelona – försöker redan på olika sätt begränsa turismen.
Vad går då att göra?
Carina Ren, turismforskare vid universitetet i danska Aalborg, sa nyligen i SVT:s Utrikesbyrån att det slutligen är en politisk fråga att hantera situationen. Hon sa att vi i Norden bör förbereda oss på att reglera, lagstifta och beskatta turismen, så att den kan gynna lokalsamhället som påverkas av den.
Den relativt lilla konflikt som märks i Vadstena kring parkeringar lyfter därmed en fråga som ligger i tiden – formerna för turismen.
Politiskt bör det också ses över hur populära besöksmål kan få ännu större värde av turismen. Och en ytterst lågt hängande frukt är att hitta ett system där långväga besökare till Vadstena faktiskt betalar något i parkeringsavgift.