Här är sommarens bästa politiska läsning

Ledarsidans krönikörer delar med sig av sommarboktips.

Låt Alfred Nobel, Masha Gessen och Alexis de Tocqueville göra dig sällskap på stranden.

Låt Alfred Nobel, Masha Gessen och Alexis de Tocqueville göra dig sällskap på stranden.

Foto: Kostiantyn Li/Unsplash

Ledare2022-06-11 06:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Edvard Hollertz

Naturen vi ärvde (2021)

Av Henrik Ekman

I Naturen vi ärvde guidar miljöjournalisten Henrik Ekman läsaren genom sex decennier av miljö- och klimatdebatt. Det är en resa i tiden som blandar intryck från det östgötska eklandskapet och en tid som reporter på Corren, med författarens skildringar av klimatmöten och reportageresor i världen.
Boken är en guldgruva för den som vill begripa de långa linjerna i klimat- och miljöpolitiken. Och den förmedlar en kärlek till djur och natur som smittar av sig.

Björn Eriksson

Nobel: Den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris (2019)

Av Ingrid Carlberg

Kan en roman på 640 sidor vara något för hängmattan? Bortsett från bokens fysiska tyngd är inte innehållet tungt. Ingrid Carlberg har åstadkommit ett mästerverk med sin roman om kemisten och uppfinnaren Alfred Nobel. Boken fångar ett fascinerande 1800-tal utifrån en mängd olika aspekter. Det teknologiska språnget, framväxten av det industriella Sverige och den gripande historien om vägen från Nobels fattiga småbarnsår till dramat kring den förmögne dynamitkungens testamente. Carlberg sprider nytt ljus över mannen som drömde om att göra nytta för mänskligheten.

Maria Björk Hummelgren

Väderstrecksböckerna

Av Thomas Engström

Sommarläsningen får gärna vara lätthanterlig. Thomas Engström, skribent i bland annat Fokus och Expressen, har författat en thrillerserie i fyra fristående delar fylld med politisk historia. Samtliga lever upp till kraven på spännande och rolig läsning för hängmattan, utan att för den saken tumma det minsta på språkhanteringen.

Väster om friheten (2013) är den första delen om den före detta Stasiagenten Ludwig Licht, som skickas världen över för att slåss mot inre och yttre demoner – med amerikansk underrättelsetjänst och sitt eget missbruk som uppdragsgivare.

Christian Gustavsson

Hillbilly Elegy (2017)

Av J D Vance

I en självbiografi tecknas den amerikanske konservative politikerns J D Vances familjesaga. Därigenom är det också en berättelse om en övergiven amerikansk arbetarklass där fattigdom, våld och missbruk är det enda som går i arv. Trots att Vance tillhör skaran som brutit sig loss, och tagit examen från Yale, blir han aldrig – på gott och på ont – riktigt fri.

Boken hjälper dig att se bortom de skygglappar vi ofta har när vi betraktar USA. Genom berättelsen finns också något att lära för oss svenskar om de problem som uppkommer när motsättningar – mellan stad och land, utbildade och outbildade – växer sig riktigt stora.

Maria Kustvik

(Boken om) min trädgård (2020)

Av Jamaica Kincaid

Kan trädgården vara politisk? Ja! Jamaica Kincaid växte upp på den dåvarande brittiska kolonin Antiqua. I hennes böcker återkommer teman om förlust, förtryck, rasism, kolonialism, makt och rotlöshet. (Boken om) min trädgård är inget undantag. Växtligheten på Antiqua var en påminnelse om slaveri och här anlägger hon ett kolonialt perspektiv på varje liten växt. 

Kincaid är rasande på västvärldens erövrare som hämtade växter från fjärran länder för att döpa om dem. Kritiken mot Carl von Linné är massiv, ”att namnge är att äga”. Efter att ha läst den här boken kommer du se på din trädgård med helt andra ögon.

Joel Halldorf

The Man Who Understood Democracy (2022)

Av Olivier Zunz

Vi är så vana vid demokratin att vi kommit att betrakta den som ett naturtillstånd. Men demokratins framväxt var långsam och svår, och beroende av en rad särskilda omständigheter. En person som studerade detta intensivt på 1800-talet var den franske statsfilosofen Alexis de Tocqueville. Hans insikter om demokratins ömtåliga ekosystem har en oerhörd aktualitet i en värld där auktoritära rörelser går fram i många länder. Nu porträtteras de Tocqueville i en ny biografi med titeln The Man Who Understood Democracy av historikern Olivier Zunz.

Margareta Barabash

Att uppfinna världen (2020)

Av Katrine Marçal

Vi lyckades skicka en människa till månen innan vi kom på idén att sätta hjul på en resväska. Hur är det möjligt? Enligt Katrine Marçal är svaret enkelt – det handlar om kön. Boken är en resa genom uppfinningarnas värld, där författaren navigerar mellan allt ifrån valfiske till elbilar och rymddräkter. Även den som annars aldrig läser om teknikutveckling och ekonomiska teorier kommer att ryckas med – Marçal är en skicklig folkbildare. Hennes tes är slående: grundmurade föreställningar om män och kvinnor har genom historien satt käppar i hjulet för mänsklighetens innovationsglädje.

Aleksander Gabelic

Mannen utan ansikte (2013)

Av Masha Gessen

Mannen utan ansikte är kort och gott en biografi över Vladimir Putin. Boken är en utmärkt läsning för de som vill förstå Putins person och de drivkrafter som tog honom till makten och presidentposten i Ryssland. 

Läsaren får initierade berättelser om den ryska demokratins nedgång och hur makteliten skott sig. Bokens höjdpunkt är Gessens ”ofrivilliga” möte med Putin i Kreml. Mötet ger också läsaren en insikt i hur Putins världsbild ser ut och en föraning till det nu ofattbara som sker i Ukraina.

Jakob Styrenius

Den härskande klassen (2016)

Av Bengt Ericson

Bengt Ericson bjuder på en uppgörelse med ett svenskt partiväsende som passerat sin bästa tid. Han illustrerar en viktig orsak till politikens oförmåga att lösa samtidens problem. På ett sakligt men synnerligen underhållande vis beskriver han hur politikerna har distanserat sig från folket och styrs av egenintresse i ett system upprätthållet av en miljardrullning som beslutas av politikerna själva. Han lämnar läsaren med insikten att något måste förändras. Liksom att politikerna inte kommer göra det frivilligt.